Erfgoedstichting Vlaams-Brabant - ERF

De Erfgoedstichting wil, samen met de Vlaams-Brabantse lokale besturen, een voortrekkersrol spelen bij het veiligstellen van belangrijk onroerend erfgoed in onze provincie. Onder het motto "erfgoed van iedereen, voor altijd".

Snel naar

Werking en partners

4 Pijlers

Samenwerken? Dit is onze convenant voor lokale besturen!

Deze afspraken dragen bij aan een slagkrachtige werking van de Erfgoedstichting om zo samen de toekomst van het onroerend erfgoed en cultuurhistorische landschappen in Vlaams-Brabant veilig te stellen voor de gemeenschap.
Deze convenant wordt afgesloten voor een periode van 5 jaar: van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2025.

 

Sluit jouw gemeente ook aan? Zij gaven al het voorbeeld:

Aarschot, Asse, Bertem, Boortmeerbeek, Diest, Drogenbos, Glabbeek, Herent, Holsbeek, Kapelle op den Bos, Kortenberg, Linter, Lubbeek, Overijse, Pepingen, Roosdaal, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Steenokkerzeel, Ternat, Tervuren, Wemmel, Wezembeek-Oppem, Zoutleeuw

Over het ontstaan van de Erfgoedstichting

  • Officieel als Extern Verzelfstandigd Agentschap (EVA) opgericht op 1 januari 2021 in de schoot van de provincie Vlaams-Brabant.
    Bekijk onze oprichtingsakte en statuten
  • Aanleiding was de vaststelling dat het in onze provincie ontbreekt aan een instantie die gericht - samen met de lokale besturen - onroerend erfgoed kan verwerven met het oog op restauratie en herbestemming.
  • Heel wat bouwkundig erfgoed staat onder druk: hoge kosten, complexe regelgeving, omslachtige procedures.
  • De Erfgoedstichting profileert zich als een professionele partner en adviseur en kan ook een belangrijke financiële injectie leveren bij een eventuele aankoop.

Contact

Erfgoedstichting Vlaams-Brabant
Provincieplein 1 – 3010 Leuven

erfgoedstichting [at] vlaamsbrabant.be

Coördinatoren
Karen Salaets – 0497 54 80 60
Dirk Bollen – 0498 51 58 86