Provinciaal Overlegplatform Zorgberoepen (POPZ)
Een actie-, leer-, en informatienetwerk voor zorgverleners, zorg- en onderwijsinstellingen en Vlaamse partners met regionale inbedding.
Knelpunten in de zorg wegwerken
Het Provinciaal Overlegplatform Zorgberoepen (POPZ) wil de knelpunten in de zorg voor onze regio wegwerken door partners te verenigen uit de zorg, de welzijnssector, het onderwijs en de economie in Vlaams-Brabant.
Arbeidstekorten in zorgsector aanpakken
De tekorten op de arbeidsmarkt in de zorg zijn erg groot. Met volgende acties wil het POPZ de tekorten aanpakken:
-
Ervaar de thuiszorg
Sensibiliseringsactie voor leerkrachten en leerlingen 6de jaar verzorging. Workshops waarop leerlingen ervaren hoe het is om als professional in de thuiszorg te werken. Een alternatief voor de weinige stageplaatsen in de gezinszorg. Deze actie wordt via POPZ-het netwerk bekend gemaakt. -
Uni-form
Project gestart op vraag van de werkgevers uit de zorgsector om de stage-instrumenten te uniformiseren. Uni-form streeft naar één stage-instrument voor de zorgsector toegespitst op de TSO en BSO-richtingen in het secundair onderwijs en het volwassenenonderwijs in het studiegebied personenzorg.
Een ander belangrijk element in de werking van Uni-form zijn de mentoropleidingen waar stagebegeleiders in de zorg en zorgleerkrachten ervaringen kunnen uitwisselen.
https://uni-form.be -
Regionale zorgbeurzen samen met regionale werkgevers
Leerlingen en werkzoekenden kunnen proeven van het zorglandschap door werkgevers uit de regio en het opleidingsaanbod samen te brengen. -
Inleefmomenten
Leerlingen kunnen gratis uittesten of werken in zorg of welzijn iets voor hen is. Ze krijgen dan een realistisch beeld van de sector en kunnen ontdekken welke richting ze uit willen. Het POPZ-netwerk werkt hiervoor samen met de scholen.
www.ikgaervoor.be -
Beroepenrally
Door verschillende locaties te bezoeken leren jongeren op een ervaringsgerichte manier verschillende beroepen uit de zorgsector kennen in de reële werkomgeving. Ook hier wordt via het POPZ-netwerk met de scholen gewerkt.
Dankzij een positiever imago van de tewerkstelling in de zorg en welzijn kan het personeelstekort aangepakt worden, zo toont onderzoek aan. Hierdoor kan onze provincie meer gerichte en specifieke acties uitbouwen.
ESF-Project “Kwalificerende trajecten verzorgende/zorgkundige voor kansengroepen”
In de zorgsector zijn er veel knelpuntberoepen. Het beroep van verzorgende en zorgkundige prijkt bovenaan de lijst van moeilijk in te vullen vacatures. Toch zijn er veel mensen met een zogenaamde "afstand tot de arbeidsmarkt" die zich zouden kunnen kwalificeren om deze tekorten op te vullen. Op voorwaarde dat zij de nodige ondersteuning krijgen.
Om dit traject te onderzoeken, dienden CVO Qrios, CVO Volt, OCMW Leuven, IN-Z, Stad Leuven, VDAB en provincie Vlaams-Brabant een project in dat recent werd goedgekeurd.
De cel sociale economie en de zorg slaan de handen in elkaar om:
- bruggen te slaan op vlak van netwerkvorming en overleg tussen de sociale economie en andere sectoren, vooral met de zorgsector en de reguliere economie, maar ook met het onderwijs.
- meer bekendheid te geven aan Vlaams-Brabantse sociale-economiebedrijven die actief zijn op vlak van zorg. Deze sector kan de instroom verhogen van (lager geschoolde) arbeidskrachten in de zorgsector.
- experimenten te helpen opzetten om de doorstroom van werknemers in de sociale economie (maatwerkers of medewerkers Lokale Diensteneconomie) of andere personen met een afstand tot de arbeidsmarkt (zoals OCMW-cliënteel) naar de zorgsector te bevorderen.
De bestuurssecretaris onderwijs-arbeidsmarkt, ook coördinator van het POPZ, neemt een coördinerende rol op dit project. Het POPZ is in dit project geen belanghebbende maar een neutrale partij die op een objectieve manier knelpunten kan analyseren en signaleren en oplossingen kan formuleren.