Plan boommarter

De streek rond het Hallerbos was ooit het thuisgebied van de boommarter. Door er hagen, poelen, boomgaarden en bossen te herstellen of nieuwe aan te leggen, wil het samenwerkingsverband Plan Boommarter de omgeving opnieuw vergroenen. In de voorbije 20 jaar werd het Hallerbos zo maar liefst een oppervlakte gelijk aan 1000 voetbalvelden groter. Het plan is geslaagd als de boommarter zijn weg terugvindt.

Snel naar

Klimkampioen

Minder versnippering, meer bos

Het project versterkt de natuurgebieden, creëert verbindingen tussen de bossen en natuurgebieden ten zuiden van Halle en verbetert de leefomstandigheden voor de boommarter en andere soorten.

  • Meer bos: het Hallerbos werd de voorbije 20 jaar tijd 10% groter, tot 622 ha. Dat zijn meer dan 1000 voetbalvelden. 
  • Minder versnippering zodat dieren zich vlotter kunnen verplaatsen: natuurgebieden verbinden met elkaar, over drukke verkeerswegen, en met de omliggende bebouwde omgeving, bijvoorbeeld door ecoducten aan te leggen en wijken te vergroenen.
  • Mensen verbinden met de natuur door ze te betrekken bij de boomplantacties, speelnatuur te creëren ...

Gebieden verbinden, natuur versterken, mensen betrekken

Resultaten

Wat kan je zelf doen?

Zorg voor houtkanten, hagen, poelen, bomenrijen, bosjes, holle wegen, knotwilgen en  hoogstamboomgaarden. Deze kleine landschapselementen vormen stapstenen tussen jouw tuin en kleine en grote bos- en natuurgebieden. 

Doe in het najaar mee met de samenaankoop Behaag je tuin van de regionale landschappen.

Heb je een boommarter gezien of vind je een dode marter langs de weg? Meld het op www.waarnemingen.be of www.dierenonderdewielen.be

Samenwerking

Plan Boommarter is een samenwerking van Vlaamse overheid (Natuur en Bos), Stad Halle, Natuurpunt (afdeling Halle), Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei (provincie Vlaams-Brabant) en Natuurgidsen Zuidwest Brabant.

Provinciale subsidies

We ondersteunen dit project graag met een subsidie voor duurzame biodiversiteitsprojecten. Dat gebeurde in 2018 met ruim 70.000 euro, en in 2020 met 75.000 euro.

Een vraag over dit of een ander duurzaam biodiversiteitsproject?

Elke werkdag van 8:30 tot 17:30 uur.

subsidiesnatuur [at] vlaamsbrabant.be

Antwoord binnen 2 werkdagen.

Gepubliceerd op

9 november 2023