Kleurrijke koesterbermen in de Getevallei

Duurzaam biodiversiteitsproject in de kijker

Je passeert ze dagelijks, meestal zonder er veel aandacht aan te schenken. Wegbermen. Maar wist je ook dat ze leefruimte bieden aan veel planten en dieren, en dat ze daarom een belangrijke schakel zijn in onze natuur? Kortenaken en Geetbets willen graag alles uit hun wegbermen halen, dus schakelden ze Regionaal Landschap Zuid-Hageland in om voor hen een geïntegreerd bermbeheer- en actieplan uit te werken. Zo'n plan voorziet in een gevarieerder maaibeheer, met meer aandacht voor bloemrijke bermen.

Snel naar

Laat het gras maar groeien. Of niet?

Fauna en flora

Meer biodiversiteit, beleving en natuurverbinding

Meten om te weten

  1. Eerste werk is een inventarisatie van de soorten, de ligging, de kansen. Kortenaken en Geetbets brachten honderden kilometers in kaart en inventariseerden ze tijdens de lente en de zomer.
  2. Op basis hiervan werkt Regionaal Landschap Zuid-Hageland de maaischema’s uit.
  3. Op termijn moet het aangepaste maaien zorgen voor een grotere plantenrijkdom en minder hoge grasgroei. Van grasberm naar bloemenberm dus.

Bezoek het gebied

Zin gekregen om dit voorjaar de bermen in de Getevallei te gaan bewonderen? Op de website van Toerisme Vlaams-Brabant vind je heel wat wandelingen en fietsroutes.

Waar ga jij naartoe?

Samenwerking

Subsidie

We ondersteunen dit project graag met een subsidie voor duurzame biodiversiteitsprojecten. Voor haar project 'Koesterbermen Kortenaken Geetbets' kreeg Regionaal Landschap een bedrag van 29.250 euro. 

Heeft jouw gemeente of organisatie een natuurproject dat bijdraagt aan meer en betere natuur in onze provincie?

Vraag een subsidie voor duurzame biodiversiteitsprojecten

Een vraag over dit of een ander duurzaam biodiversiteitsproject?

Elke werkdag van 8:30 tot 17:30 uur.

subsidiesnatuur [at] vlaamsbrabant.be

Antwoord binnen 2 werkdagen.

Gepubliceerd op

22 juli 2024