Een nieuwe thuis voor de oeverzwaluw in Lubbeek

Ooit al eens een oeverzwaluw boven een vijver zien scheren? Van dit uitzicht geniet je in Lubbeek, waar Regionaal Landschap Noord Hageland een oeverzwaluwwand aanlegde met onze steun.

Snel naar

Van stortplaats tot natuurgebied

De oude zandgroeve van Pellenberg was van 1989 tot 1996 een stortplaats voor huishoudelijk afval. Toen het intergemeentelijk milieubedrijf EcoWerf hiermee stopte en de put met folie afdekte, stelde Natuurpunt Lubbeek alles in het werk om van het 9,3 ha grote terrein een natuurgebied te maken: de Sloep. In de oostelijke zone van het terrein kwam een moeraszone en de bestaande waterbekkens werden in de omgeving ingepast. Met succes, want vandaag vinden heel wat soorten er weer hun thuis. Eén van hen is de oeverzwaluw, een Vlaams-Brabantse koesterbuur.

Leefgebied oeverzwaluw bedreigd

Kunstmatige oeverzwaluwwand brengt redding

Ook andere soorten doen het goed

Aan de achterkant van de wand ontstaat nu een zuidgerichte onbegroeide talud. Ideaal als leefgebied voor verschillende soorten warmteminnende insecten en reptielen, zoals solitaire bijen, gouden tor, gouden loopkever, hazelworm en levendbarende hagedis.

Op Waarnemingen.be vind je een overzicht met foto's van de soorten in natuurgebied de Sloep.

Project oeverzwaluwwand: de acties

Partners

  • Regionaal Landschap Noord-Hageland (aanvrager subsidie)
  • Ecowerf
  • Natuurpunt Lubbeek

Subsidie

Het project kreeg een subsidie voor duurzame biodiversiteitsprojecten van 19.512 euro.

Heb jij ook een project dat bijdraagt aan een klimaatbestendig en biodivers landschap, of zorg draagt voor één of meer koesterburen? Check of het in aanmerking komt voor een subsidie voor duurzame biodiversiteitsprojecten

Natuurgebied De Sloep

Natuurgebied De Sloep is niet vrij toegankelijk voor het publiek. Wil je er toch graag eens naartoe? Dat kan. Natuurpunt organiseert er regelmatig een begeleide wandeling.

Wanneer is de volgende wandeling?

Een vraag over dit of een ander duurzaam biodiversiteitsproject?

Elke werkdag van 8:30 tot 17:30 uur.

subsidiesnatuur [at] vlaamsbrabant.be

Antwoord binnen 2 werkdagen.

Gepubliceerd op

10 mei 2021