Plant een klimplant

Klimplanten geven kleur aan je huis, in elk seizoen. Ze zorgen voor schaduw en koelte in de zomer. Vogels maken er hun nest in en snoepen van bessen en zaden. Klimplanten zijn goed voor het klimaat, want ze houden CO2 vast.

Redenen genoeg dus om onze straten en wijken in het groen te zetten. Voor welke klimplant ga jij tegen jouw gevel of tuinafscheiding?

Snel naar

Kies je klimplant doordacht

Beschadigen klimplanten jouw muur?

Zelfhechtende klimplanten, zoals klimop en wingerd, laten soms sporen achter op de muur. Als je de plant weghaalt, kunnen er stukjes pleisterwerk of mortelspecie loskomen. Wil je dit liever niet? Wacht dan niet te lang met snoeien. 

Kijk ook eens of je muur al scheuren of barsten heeft. Is dat het geval? Kies dan voor niet-zelfhechtende klimplanten die groeien langs een klimhulp. Wil je toch liever klimop of een andere zelfhechter? Gebruik ook dan een klimhulp, zoals bijvoorbeeld een staalbouwnet, en plaats dat op 15 cm van je muur. 

Folder | Welke klimplanten tegen jouw gevel?

Kies de juiste klimhulp

Hou rekening met:

  • De levensduur van de plant. Roestvrij staal, inox en aluminium gaan lang mee en vragen weinig onderhoud. Sommige houtsoorten gaan niet lang mee, maar je hebt er ook die vijftig jaar meegaan.
  • De dikte en het gewicht van de volgroeide klimplant

Folder | Klimhulpen

Klimop als haag

Het antwoord op jouw tuinvraag niet gevonden?

Elke werkdag van 8:30 tot 17:00 uur.

levedetuin [at] vlaamsbrabant.be

Antwoord binnen 2 werkdagen.