Composteer
Van tuinafval tot grondstof. Hoe krijgt jouw compost een goede kwaliteit? Kies voor de juiste planten en beperk je tuinafval.
Snel naar
Verwen je tuin door te kringlooptuinieren
Grasmaaisel, haagscheersel, blaadjes, twijgjes , snoeihout ... Een tuin zonder tuinafval bestaat niet. Maar je kan het wel binnen de perken houden. Blijf je toch met tuinresten zitten? Zowel je tuinafval als je keukenresten zijn nuttig in de kringloop van je tuin. Meer nog, door te kringlooptuinieren verwen je je tuinbodem en planten.
Verklein afval en vermijd gras voor betere compost
Verklein je afval
Te groot tuinafval vraagt meer tijd om te composteren. Takken en ander afval verklein je best met de snoeischaar of een hakselaar.
Vermijd veel gras
Gras is rijk aan vocht en voedingsstoffen. Je kan het dus heel goed composteren, maar meng het dan wel met evenveel takjes, twijgjes of blaadjes. Dit verbetert de luchtcirculatie.
Heb je een grote tuin? Vaak heb je dan ook meer grasmaaisel dan takjes, twijgjes en blaadjes. In dat geval is mulchmaaien de oplossing: versnipper je gazon ter plaatse en ga zo voor minder tuinafval.
Compostvat of compostbak? Kijk naar grootte van je tuin
- Kleine tuin met weinig tuinafval? Een compostvat is ideaal.
- Grote tuin met veel tuinafval? Ga dan voor drie grote compostbakken i.p.v. één compostvat. Zet het afval uit de eerste bak twee keer om en oogst, na een jaar, bruikbare compost uit de laatste bak.
Voorzie een composthoekje in je tuin. Een composthoop of -vat is meestal niet de mooiste plek in de tuin. Plaats, als dat kan, je compostbakken dus zo dat je ze niet ziet vanuit je huis of vanop je terras. Zet ze bij voorkeur wel op een plek in de schaduw.
Informeer naar het aanbod compostvaten en -bakken in jouw gemeente
Sommige gemeenten en intercommunales bieden goedkope compostvaten en -bakken aan of geven een financiële ondersteuning bij de aankoop ervan. De moeite waard dus om te informeren.
'Help! Ik zag een rat in mijn compost'
Composteer je alleen groenten-, fruit- en tuinafval? Dan veroorzaak jij geen rattenprobleem. Wie brood, kaas, vlees of vis bij zijn compost gooit, doet dat wel. Ook meer graan voederen dan je kippen op kunnen, is voor ratten de rode loper uitrollen.
Zie je vaak en op klaarlichte dag ratten in jouw tuin? Neemt dan contact op met jouw gemeente.
Compost kan zonder wormen
Wormen komen vaak voor in composterend materiaal. Hoewel ze bijdragen aan het composteringsproces, zijn ze geen absolute noodzaak. Bacteriën en schimmels spelen een veel belangrijkere rol. Maak je dus niet meteen zorgen als je geen wormen ziet in jouw compost.