Geschiedenis

Vlaams-Brabant de jongste provincie, ontstaan op 1 januari 1995 uit de splitsing van Brabant in Brussel, Waals-Brabant en Vlaams-Brabant. Tegelijkertijd is Vlaams-Brabant zeer oud, als erfgename van het hertogdom Brabant.

Snel naar

Voorlopers van Vlaams-Brabant

In 1795, toen onze regio werd geannexeerd door het revolutionaire Frankrijk, werden de oude staatsstructuren afgeschaft.
Het hertogdom Brabant werd vervangen door het Departement van de Dijle.

In 1815 werd dit departement, onder het Nederlands bestuur van Willem I, de provincie Zuid-Brabant. Na de Belgische onafhankelijkheid in 1830 volgde er een naamsverandering en werd het de provincie Brabant.
Op 6 oktober 1836 vergaderde de provincieraad van Brabant voor het eerst.

In 1962 werd de taalgrens vastgelegd en breidde het grondgebied van de provincie uit met Bever en Sint-Pieters-Kapelle (deelgemeente van Herne), die afgesplitst werden van de provincie Henegouwen. Landen met zijn latere deelgemeenten en Neerhespen (deelgemeente van Linter) werden afgesplitst van de provincie Luik. 
In 1977 werd Muizen (deelgemeente van Mechelen) afgestaan aan de provincie Antwerpen.

Ontstaan Vlaams-Brabant

Op 1 januari 1995 wordt de provincie Brabant, als gevolg van de staatshervorming, gescheiden in Brussel, de provincie Waals-Brabant en de provincie Vlaams-Brabant. De provincie Vlaams-Brabant koos Leuven als hoofdplaats. 

In 2003 nam het provinciebestuur zijn intrek in het nieuw gebouwde Provinciehuis.

Nog een vraag over de geschiedenis van Vlaams-Brabant?

Elke werkdag van 8:30 tot 17:00 uur.

info [at] vlaamsbrabant.be

Antwoord binnen 2 werkdagen.