Gratis projectbegeleiding groen-blauwe inrichting openbaar domein

Droom jij van meer groen en minder beton in jouw gemeente? Met meer ruimte voor water en bloemrijke perken? Van inwoners die zitten te keuvelen op een bank in de verkoelende schaduw van een boom?
Ga aan de slag voor het vergroenen en ontharden van je openbaar domein. Hulp nodig? Maak kans op een gratis projectbegeleiding groen-blauwe inrichting openbaar domein.

Snel naar

Concrete uitvoeringen aan de hand van 2 terreinrealisaties

Inhoud van de projectbegeleiding:

 1. Begeleiding bij de concrete realisatie van een groen-blauwe inrichting van gemeentelijke straten en pleinen
 2. Focus op ontharding, waterdoorlaatbaarheid en -buffering en vergroening, op het openbaar domein en bij voorkeur in de meer verdichte kernen
 3. Terreinrealisaties en vorming van de betrokken gemeentelijke diensten, aangevuld met communicatie naar burgers en visievorming

Download een gedetailleerde beschrijving van het aanbod en de voorwaarden

10 gratis begeleidingen

We delen 10 projecten uit. Natuurlijk niet zomaar. Van de 10 gemeenten die een begeleiding groen-blauwe inrichting openbaar domein krijgen verwachten we het nodige engagement. Denk voordat je inschrijft alvast na over deze vragen:

 • Voor welke klimaatdoelstellingen en acties uit het klimaatplan van je gemeente wil jij deze begeleiding gebruiken?
 • Hoeveel ambitie en draagvlak is er vandaag voor vergroening en ontharding in jouw gemeente? 
 • Hoe denk je met dit project de lokale transitie te versnellen?
 • Welke andere diensten zijn betrokken? In welk stadium? En voor welke rol?
 • Wat na onze begeleiding? Hoe denk je het project dan verder te zetten?

Kiemkracht begeleidt

We werken samen met Kiemkracht. Zij hebben de expertise in huis om jouw project groen-blauwe inrichting te begeleiden zodat jij jouw klimaatdoelstelling haalt.

Schrijf je in

Interesse? Vul het formulier hieronder in en bezorg het ons zo snel mogelijk.

Wij kiezen de gemeenten op basis van jouw motivering én de doelstellingen van ons klimaatbeleidsplan. Kreeg jouw gemeente eerder al een gratis groen-blauwe projectbegeleiding? Dan kom je deze keer niet in aanmerking.

Selectiecriteria

 • Mate waarin het project bijdraagt aan het behalen van de provinciale en gemeentelijke klimaatdoelstellingen en het versnellen van de lokale transitie
 • Ambitie en draagvlak binnen de gemeente
 • Bewezen engagement voor de uitvoering van het klimaatactieplan (Monitoringrapport voor het Burgemeestersconvenant of gelijkaardige rapportages, eigen inzet/opvolging bij provinciale of andere ondersteuningen …)

Bij je inschrijving vragen we je om te bevestigen dat je akkoord gaat met de voorwaarden zoals beschreven in de brochure.
Is jouw gemeente bij de gelukkige 10? Dan verwachten we dat je je deelname en de voorwaarden bevestigt met een collegebeslissing.
 

Stel jouw gemeente kandidaat
Contactgegevens leidend ambtenaar
Contactgegevens bevoegde schepen
Motivatie
Project
Jouw gegevens verwerken we volgens de Europese Verordening Gegevensbescherming. Meer info vind je op www.vlaamsbrabant.be/privacy.

Leestip | Procesboek ‘Van stenige wijk tot klimaatwijk+’

Vorm je wijken om tot klimaatwijken

Het procesboek ‘Van stenige wijk tot klimaatwijk+’ beschrijft het traject om twee bestaande wijken in Halle om te vormen tot klimaatbestendige wijken. Van initiatief, over participatie, tot ontwerpidee. Het inspireert met toekomstbeelden die mits wat aanpassing gemakkelijk om te zetten zijn naar klimaatacties op maat van jouw gemeente. En het helpt je om in gesprek te gaan met de inwoners van de buurten en wijken in je gemeente.

Nog vragen? Contacteer ons

Elke werkdag van 8:30 tot 17:00 uur.

klimaatneutraal [at] vlaamsbrabant.be

Antwoord binnen 2 werkdagen.

Gepubliceerd op

25 september 2023