Freinetschool De Krullevaar’t in Wilsele zet fietsertjes centraal met Dr. Mobi

De Krullevaar’t is een Freinetschool in Wilsele bij Leuven, waar veel kinderen met de fiets naar school komen. In het ontwerp van het nieuwe schoolgebouw werd bewust gekozen om mensen die te voet of met de fiets naar school komen, erg zichtbaar te maken. De fietsenstalling is vlak aan de schoolpoort en ook voor grote (bak)fietsen en fietskarren werd plaats voorzien.

Margo De Keyser, juf en zorgleerkracht en lid van Team Mobiliteit, vertelt ons meer: 

Zelfs de directeur komt met de fiets

Als freinetschool zijn we geen typische dorpsschool. Omdat mensen bewust voor dit type onderwijs kiezen, komen ze vaak ook van iets verder weg. En veel van onze kinderen komen met de fiets. De fietsenstalling staat zeker in het ‘fietsseizoen’ goed vol. Maar zelfs op dagen met veel regen of barre koude, hebben we veel fietsers. Ook heel wat leerkrachten en zelfs de directeur komen met de fiets naar school.

Nieuw schoolgebouw en fietsinfrastructuur

Team Mobiliteit houdt iedereen alert

De school heeft ook een uitgebreide ouderwerking met thematische teams, waaronder een ‘Team Mobiliteit’.
Team Mobiliteit bestaat uit twee ondersteunende leerkrachten en een viertal ouders. Om tot een veilige schoolomgeving te komen, ging het Team Mobiliteit in dialoog met het Agentschap Wegen en Verkeer en de stad Leuven met een eenrichtingsstraat en een verbod op stationeren en parkeren aan de schoolpoort als resultaat.

Datzelfde team zorgde, ook na de ingebruikname van de nieuwe infrastructuur, voor acties om de veiligheid rond de school onder de aandacht te brengen. Zo organiseerden ze een speelse ‘boeteactie’ voor ouders die toch op foute plaatsen parkeerden of hun kind toch ‘dropten’ voor de school.

Subsidie Dr. Mobi

Mobiliteitsopvoeding op school

Tips voor andere scholen

Heb je nog een vraag over mobiliteitsprojecten in jouw school?

Elke werkdag van 8:30 tot 17:00 uur.

mobiliteit [at] vlaamsbrabant.be

Antwoord binnen 2 werkdagen.

Gepubliceerd op

30 maart 2021