Zorg voor natuurlijke schaduw in je tuin

Ann verhuist in oktober naar een nieuwbouwwoning met een op het zuiden gerichte tuin. Ze wil er graag snel voor natuurlijke schaduw zorgen. Zelf denkt ze aan een gemengde haag en leifruit.

'Welke bomen en planten geven snel schaduw?', vroeg ze aan het Steunpunt Tuinen. Onze tuinexpert geeft tips.

Leifruit

Leifruit is leuk, maar is niet eenvoudig om te onderhouden

  • Werk je graag in de tuin? Dan is leifruit een goed idee. In elk geval leuk voor de opbrengst, maar het vraagt wel wat technische kennis en onderhoud.
  • Wil je het graag wat gemakkelijker? Kies dan voor een heg van bessenstruiken. Lekkere vruchten, minder werk en het trekt insecten en vogels aan, dus goed voor de natuur.

Vijgenboom

Een vijgenboom is ideaal als boom in het midden van een zuidgerichte tuin. Hij groeit snel, heeft lekkere vruchten en een sierlijk blad. Maar het is zeker niet de enige keuze. Stel jezelf een aantal vragen voordat je kiest:

  • Ken je het bodemtype in je tuin?
  • Hoe wil je je schaduw graag? Licht, zoals van een berk, vol zoals van een eik of diep zoals van een beuk?
  • ...

Pergola

Een andere 'snelle' optie is een pergola die je laat begroeien met een snelle klimmer. Kies voor een geurende bloemdragende klimmer als je geen last wil van vallend fruit, bijvoorbeeld boven je terras.

Schakel een expert in

Een handige tool is de plantenzoeker van Velt. Daar kan je specifiek naar kleine bomen of klimplanten zoeken, maar je moet wel wat kennis over je bodem hebben.

Of vraag raad aan een tuinexpert. Je haalt de investering er op termijn zeker uit. 

Ook een tuinvraag?

Elke werkdag van 8:30 tot 17:00 uur.

levedetuin [at] vlaamsbrabant.be

Antwoord binnen 2 werkdagen.

Gepubliceerd op

26 mei 2020