Home  > Wonen en milieu  > Wonen en ruimtelijke ordening  > Nieuwe woonvormen en betaalbaar wonen  > Woningdelen  > Appartementen

Appartementen, tweewoonst, duowonen

Definitie

Woningdelen - appartement: klik op deze foto om naar de fotoalbums op Flickr te gaan
 • Appartement: gebouwafhankelijke wooneenheid, geïntegreerd in een appartementsgebouw of collectief geheel van onderling geschakelde en gestapelde wooneenheden (= minimaal drie appartementen per gebouw). Individuele appartementen kunnen meer dan één woonlaag bestrijken. In deze woonvorm en onderstaande woonvormen betreffen de gedeelde ruimtes enkel circulatieruimtes en geen leefruimtes.

 • Tweewoonst: twee volledige gescheiden wooneenheden onder één dak die elk bewoond worden door één huishouden.

 • Duo-wonen: vorm van tweewoonst: een gestapelde woning, bestaande uit één gelijkvloerse wooneenheid (benedenwoning) en één (grotere) wooneenheid op de verdieping, meestal voorzien van een bijkomende woonlaag (bovenwoning).

Projecten die ondersteund worden vanuit de provincie

 1. Het Molenhof (Holsbeek)
  Bekijk meer foto's over Het Molenhof in Holsbeek op Flickr

Plannen

 • Plannen: om van een bestaand gebouw dat als ééngezinswoning wordt gebruikt een appartementsgebouw, tweewoonst of duowoonst te maken is een stedenbouwkundige vergunning nodig.

 • Woningopsplitsing: het opsplitsen van een ééngezinswoning in aparte woongelegenheden kan interessant zijn voor woningen die niet meer beantwoorden aan de ruimtelijke nood van de eigenaar door bijvoorbeeld een gewijzigde gezinssamenstelling. Hier vind je meer informatie over hoe je te werk kan gaan.

Plan Holsbeek [PDF, 1 blz, 1,82 MB] Brochure Stebo woning opsplitsing [PDF, 35 blz, 1,06 MB]

Nuttige informatie

 • Herbestemming van oude vierkantshoeves: meer en meer hoeves komen door het stopzetten van de landbouwactiviteit leeg te staan. Wonen kan een zinvolle nieuwe toekomst geven aan deze gebouwen. De folder over kwaliteitsvol renoveren in Haspengouw geeft hier meer informatie over.

 • Bio-Ecologisch Verbouwen: er kan gekozen worden om op zo een duurzaam mogelijke manier te (ver)bouwen. Websites zoals Livios, VIBE en steunpunt Duurzaam Wonen zijn nuttig bij deze zoektocht. De linken hiervoor zijn onderaan terug te vinden.

 • Beschermd dorpsgezicht of monument: als een project hieronder valt is het best om kopie van het ministerieel besluit hiervan op te vragen en ideeën eerst bij Erfgoed te laten adviseren.

Kwaliteitsvol renoveren in Haspengouw [PDF, 46 blz, 13,94 MB]

Extra informatie

Naar boven