Home  > Wonen en milieu  > Wonen en ruimtelijke ordening  > Nieuwe woonvormen en betaalbaar wonen  > Kleinschalig wonen

Kleinschalig wonen in Vlaams-Brabant

Wat is kleinschalig wonen?

Catalogus kleinschalig wonen

Zoek je een kleine energiezuinige woning tegen een betaalbare prijs? Als streekmotor maakt de provincie Vlaams-Brabant werk van kleinschalig wonen!

Kleinschalig wonen is wonen binnen een oppervlakte van maximaal 80m² en een beperkt volume van maximaal 240m³. Het zijn woningen met alle hedendaags comfort die beantwoorden aan alle kwaliteits- en energienormen. Dat bewijzen de ontwerpen uit onze publicaties rond kleinschalig wonen.

Onze publicaties:

Heb je nog vragen over het concept kleinschalig wonen? Neem contact op met:

 • Wooninfopunt
 • de stedenbouwkundige dienst in de gemeente waar je kleinschalig wil wonen

Kijkwoningen

Benieuwd naar de kleinschalige woningen? Tijdens de voorbije kijkdagen kon je nu reeds twee woningtypes uit onze catalogus bezichtigen op de voormalige camping Felix Cottage Club (FCC) in Zemst. De eigenaar bouwt er met steun van de provincie en de gemeente Zemst verschillende modellen van kleinschalige woningen uit de catalogus. Sociaal verhuurkantoor SVK Webra verhuurt deze woningen.

De kleinschalige woningen van de firma Skilpod en team Vandewalle-Jonckheereprojects staan er! Andere types volgen in het komende jaar.

Wil je graag dat we een seintje geven bij een volgende kijkdag? Stuur dan een e-mail naar katrien.tratsaert@vlaamsbrabant.be.

Kijkwoning-Skilpod [PDF, 2 blz, 4,47 MB] Kijkwoning-Vandewalle [PDF, 1 blz, 9,06 MB]

Ik wil een kleinschalige woning kopen of bouwen

 • Heb je een bouwgrond (op het oog)? 
  Ga dan even langs de stedenbouwkundige dienst van jouw gemeente of het wooninfopunt om na te gaan of de lokale voorschriften het bouwen van de kleinschalige woning toelaten. Als de grond in een ruimtelijk uitvoeringsplan of bijzonder plan van aanleg gelegen is, zijn er soms beperkingen op wat gebouwd mag worden. Eventueel moet het ontwerp aangepast worden aan de voorschriften. Contacteer daarvoor de ontwerper of uitvoerder die in de catalogus vermeld staat. Na het verkrijgen van de stedenbouwkundige vergunning mag je de woning bouwen en bewonen.
 • Heb je nog geen bouwgrond? 
  Zoek naar een bouwgrond die gelegen is in woongebied of in een zone voor kleinschalig wonen. Informeer naar de mogelijkheden om kleinschalig te bouwen bij jouw gemeente.
 • Zoek je nog financiering voor een kleinschalige woning? 
  Voor het bouwen van een kleinschalig woning (uit de catalogus) informeer je best bij de bank voor een hypothecaire lening. Het is steeds aangewezen om na te gaan of je in aanmerking komt voor een voordelig sociale lening voor "de aankoop van een woning op plan". Voor meer informatie kan je terecht bij het Vlaams Woningfonds of bij één van de sociale huisvestingsmaatschappijen die de Vlaamse Woonlening verschaft. Indien je een kleinschalige woning (uit de catalogus) laat plaatsen op een grond die je niet eigendom hebt, dan informeer je best eveneens bij het Vlaams Woningfonds naar de opties.

Ik wil een kleinschalige woning huren

Sommige sociale huisvestingsmaatschappijen in Vlaams-Brabant zetten expliciet in op het bouwen van kleinschalige woningen. Als je interesse hebt in het huren van een kleinschalige woning, contacteer je best een sociale huisvestingsmaatschappij. Zij gaan na of je voldoet aan de voorwaarden voor een sociale (kleinschalige) woning en schrijven je in op de wachtlijst. 

In Huldenberg en Zemst is er een samenwerking tussen de private eigenaar en een sociaal verhuurkantoor waardoor de kleinschalige woningen aan sociaal tarief verhuurd worden. Als je hiervoor interesse hebt kan je bij het sociaal verhuurkantoor nagaan of je in aanmerking komt.

Waar kan ik kleinschalig wonen?

Aarschot, Bertem, Bever, Boortmeerbeek, Haacht, Halle, Holsbeek, Huldenberg, Kortenberg, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Sint-Pieters-Leeuw en Zemst.

In deze gemeenten is het mogelijk kleinschalige woningen:
 • te huren via een sociaal verhuurkantoor of een sociale huisvestingsmaatschappij
 • en/of te bouwen

Wil je weten aan welke voorwaarden je moet voldoen, neem dan contact op met de stedenbouwkundige dienst van de betrokken gemeentebesturen.

Woon je in een andere gemeente en heb je toch interesse in kleinschalig wonen? Neem ook dan contact op met de stedenbouwkundige dienst van jouw gemeente.

Extra informatie

Contact

Kleinschalig wonen, Tel. 016 26 73 17, kleinschaligwonen@vlaamsbrabant.be

Externe websites

YouTube - Timelapse bouw Skilpod in Zemst

Nieuws

Energieneutraal én betaalbaar wonen

De provincie Vlaams-Brabant heeft al heel wat ervaring met kleinschalig wonen, maar gaat nu nog een stap verder. We onderzoeken hoe we kleine woningen volledig energieneutraal en toch betaalbaar kunnen maken.

Alle nieuwsberichten

Publicaties

Kleinschalig wonen inspiratieboekje

Deze brochure bespreekt onze ambities, de ontwerpoproep en de geleerde lessen rond kleinschalig wonen.

Alle publicaties

Naar boven