Home  > Wonen en milieu  > Milieu en natuur  > Vlaams-Brabant klimaatneutraal  > Vind geld voor jouw klimaatproject  > Financiering gemeentelijke klimaatprojecten

Financiering gemeentelijke klimaatprojecten

Overzicht van financieringsmogelijkheden

Heb jij een goed klimaatplan, maar geen geld om het uit te voeren? Je bent helaas niet alleen. Veel klimaatplannen geraken niet verder dan de ontwerptafel omdat ze geen budget vinden. En dat is jammer. Dus zoeken wij naar oplossingen om jouw klimaatproject te financieren.

Download het overzicht van financieringsmogelijkheden voor klimaatprojecten. Het is een werkdocument dat regelmatig aangevuld en bijgewerkt wordt.

Overzicht van financieringsmogelijkheden [PDF, 5 blz, 582,70 KB]

Provinciale subsidie voor duurzame milieu- en klimaatprojecten

Draagt jouw klimaatproject bij aan de ambitie van de provincie om tegen 2040 klimaatneutraal te worden? Heeft het aandacht voor de sociale, economische en ecologische dimensie van duurzaamheid? Dan maakt het kans op een provinciale subsidie voor duurzame milieu- en klimaatprojecten.

Ga na of jouw klimaatproject in aanmerking komt voor een klimaatsubsidie

Laat je inspireren door de 36 projecten die een klimaatsubsidie kregen

ICLEI

ICLEI (International Council for Local Environmental Initiatives) verenigt lokale overheden in Europa om samen te werken rond duurzame ontwikkeling. Op woensdag 11 oktober 2017 organiseerden we samen een congres over de financiering van lokale klimaatacties.

De presentaties van deze studiedag tonen verschillende praktijkvoorbeelden met hun kansen en hindernissen.

Download de presentaties

FLK/FALCO, voor de financiering van lokale klimaatplannen

Het FLK-model is een financieringsmodel voor de financiering van lokale klimaatplannen. Het concept? Een financieringsoplossing voor een globaal pakket aan klimaatprojecten in plaats van een project-per-project financiering. Zodat de meer rendabele projecten meebetalen voor de minder rendabele projecten.

Het project, ingediend onder de naam FALCO (Financing of Ambitious Local Climate Objectives), binnen het Europese programma Horizon2020, werd goedgekeurd en startte officieel op 1 juni 2017. We zochten projecten indienen als demoproject binnen FALCO. Volgende thema's kwamen in aanmerking:

  • renovatie van publieke gebouwen
  • renovatie van private gebouwen
  • energie-efficiëntiemaatregelen in kmo's

Voor de geselecteerde projecten wordt vandaag door FALCO financieringsoplossingen op maat uitgewerkt.

Lees meer over FALCO

Informatiefiche financieringsmodel voor financiering van lokale klimaatplannen [PDF, 2 blz, 391,29 KB]

Rhedcoop

Rhedcoop staat voor Renovatie en Hernieuwbare Energie Diensten via Coöperaties. Dit project moet doorgedreven energierenovaties en de productie van hernieuwbare energie bevorderen. Uitgangspunt is een innovatief coöperatief bedrijfsmodel op basis van het ESCO-principe (Energy Service Company). We dienden het project in binnen het Interreg Vlaanderen-Nederland-programma. Rhedcoop startte op 29 mei 2018 en loopt tot april 2021.

Rhedcoop [PDF, 2 blz, 346,61 KB]

Doe een beroep op onze expertise

In onze zoektocht naar financiering van klimaatprojecten bouwden we heel wat expertise en een groot netwerk op. Maak er gebruik van. Contacteer ons gerust.

Naar boven