Home > Nieuws > Wonen en milieu

54 gemeenten krijgen Europese goedkeuring voor hun klimaatplan (25 juli 2017)

Klimaatplannen vol acties

18 Vlaams-Brabantse gemeenten kregen in juli 2017 een officiële goedkeuring van Europa voor hun klimaatplan. In november 2016 kregen 34 gemeenten al zo'n goedkeuring. Leuven en Vilvoorde kregen die al eerder. Dit brengt het totaal op 54. Een mooi resultaat! In hun klimaatplannen beschrijven de gemeenten de acties die ze zullen ondernemen om tegen 2020 de CO2-uitstoot op hun grondgebied met minstens 20% te verlagen.

De 54 gemeenten met een door Europa goedgekeurd klimaatplan zijn Aarschot, Beersel, Begijnendijk, Bekkevoort, Bertem, Bever, Bierbeek, Boortmeerbeek, Boutersem, Diest, Dilbeek, Geetbets, Gooik, Grimbergen, Haacht, Halle, Herent, Herne, Hoegaarden, Hoeilaart, Huldenberg, Kampenhout, Keerbergen, Kortenaken, Kraainem, Landen, Lennik, Leuven, Liedekerke, Linter, Londerzeel, Lubbeek, Machelen, Meise, Merchtem, Opwijk, Oud-Heverlee, Overijse, Pepingen, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Tervuren, Tielt-Winge, Tienen, Tremelo, Vilvoorde, Wezembeek-Oppem, Zaventem, Zemst en Zoutleeuw.

Dankzij een gecoördineerde aanpak

Dat zoveel gemeenten samen een goedkeuring krijgen, is te danken aan een gecoördineerde aanpak en een gezamenlijke werkwijze voor Vlaams-Brabant. Samen met Interleuven begeleiden we de gemeenten vanaf de ondertekening van het Europese Burgemeestersconvenant tot aan de Europese goedkeuring van hun klimaatplan. We organiseren opleidingen, uitwisselingssessies en een CO2-nulmeting en we bieden werkinstrumenten en communicatiemateriaal aan. Voor die aanpak prijst Europa ons vandaag. Volgens Europa is onze aanpak de reden waarom zoveel gemeenten op de kar van het Europese Burgemeestersconvenant zijn gesprongen.

Vlaams-Brabant Klimaatneutraal in 2040: met de hulp van de klimaatgemeenten

Met hun klimaatacties springen de gemeenten mee in de bres voor een klimaatneutrale provincie. Of anders gezegd, Vlaams-Brabant Klimaatneutraal in 2040 is alleen maar mogelijk met de hulp van onze gemeenten. 

Alle klimaatplannen samen leiden tot veel acties:

  • Samenaankopen van dak-, vloer- en muurisolatie, elektrische fietsen en voertuigen
  • Uitbreiding en verbetering van fietsinfrastructuur
  • Premies voor PV-panelen en zonneboilers
  • Energiezuinige openbare verlichting
  • Verlagen van het energieverbruik in openbare gebouwen
  • Stimuleren van lokale hernieuwbare energieproductie
  • Vergroening van de bebouwde omgeving
  • ... 

Extra informatie

Contact

Verwante pagina's

Klimaatplan

Documenten

Feedback CoM voor de provincie [PDF, 5 blz, 522,59 KB]

Naar boven