Home > Nieuws > Wonen en milieu > Investeer samen met je buren in een hernieuwbaar energieproject

Investeer samen met je buren in een hernieuwbaar energieproject (18 februari 2019)

Stap in een LICHT-traject

Denk je eraan om samen met buurtbewoners te investeren in een hernieuwbaar energieproject in jouw gemeente? Dat klinkt als LICHT. Dat staat voor een 'Lokaal Initiatief voor een Coöperatieve Hernieuwbare energie Transitie', een burgerinitiatief dat mensen met straffe duurzame ideeën samenbrengt in gemeenschappelijke energieprojecten. 

Voorbeeld: HagelandStroomt

Een mooi voorbeeld van een LICHT-project is HagelandStroomt in Scherpenheuvel-Zichem.
  • Opgericht door enkele geëngageerde inwoners.
  • Hun eerste hernieuwbare energieproject staat in de steigers: 150 zonnepanelen op het dak van de gemeentelijke zaal De Hemmekes in Zichem.
  • De milieudienst van Scherpenheuvel-Zichem werkt mee en schreef vier energiecoöperaties aan om een offerte in te dienen.
  • De investering kost 40.000 euro, of 160 aandelen van 250 euro. Wie een aandeel koopt, geniet mee van het rendement van de investering.

Vraag raad aan de LICHTcoördinator

Dergelijke projecten start je niet zomaar snel even op. 
  • Je gemeente moet mee, je hebt structuur en logistiek nodig, en dan is er nog de communicatie en de technisch-financiële kant. Voor deze praktische dingen kan je beroep doen op de LICHTcoördinatoren van het Klimaatnetwerk Vlaams-Brabant.
  • Voor inhoudelijke begeleiding zorgen Ecolife, Ecopower en REScoop Vlaanderen, de Vlaamse koepel van energiecoöperaties.
Wie  jouw LICHTcoördinator is, hangt af van je woonplaats:

Extra informatie

Verwante pagina's

Vlaams-Brabant klimaatneutraal

Naar boven