Home  > Wonen en milieu  > Milieu en natuur  > Natuur  > Natuurgebied Grote Ge(k)te

Natuurgebied Grote Ge(k)te

De koesterburen van de Getevallei

Wegwijzer op het kamsalamanderpad

Tussen Zoutleeuw en Linter strekt zich een lappendeken uit van populierbossen, wilgenstruwelen, elzenbroekbossen en graslanden. Kleine waterlopen en grachten doorsnijden de vallei. Deze mooie lap natuur van 210 hectare is het leefgebied van enkele bijzondere koesterburen:

 • Kamsalamander
 • Ijsvogel
 • Boerenzwaluw
 • Sleedoornpage
 • Waterspitsmuis
 • Watervleermuis
 • Weidebeekjuffer

Het koninkrijk van de Getedraak

Kamsalamander

Voor koesterbuur de kamsalamander, ook wel het Getedraakje genoemd, zag het er lange tijd niet goed uit. Om het dit zeldzaam geworden diertje en zijn vrienden opnieuw naar de zin te maken, voerde de provincie heel wat werken uit in de vallei van de Grote Gete. En met resultaat! Vandaag telt het gebied weer meer kamsalamanders. 

Over de werken van de provincie en over de 'vrienden' van de kamsalamander vertellen de infoborden in de kamsalamanderhut.

Wandelen tussen raadselgedichten

Infoborden kamsalamanderhut

Eén van de vrienden van de kamsalamander is de mens. Dankzij de werken komt ook hij aan zijn trekken in de Grote Ge(k)te. 

Trek dus je stapschoenen en geniet van natuur en poëzie.

 • Vertrekpunt is de kamsalamanderhut.
  Infoborden vertellen over het natuurgebied, de werken die er plaatsgevonden hebben en hoe ze bijgedragen hebben aan een beter leefgebied voor de kamsalamander en zijn zeven vrienden.
 • Wandelpad met zeven kleurrijke infoborden 
  • Infoborden: raadselachtige gedichten, gemaakt door de leerlingen van de naburige scholen, en tekeningen van Tinne Van den Bossch 
  • Kies uit een traject van 2, 2,5 of 2,8 kilometer.

Infoborden kamsalamanderpad met raadselgedichten [PDF, 7 blz, 3,45 MB]

Waar?

Je vindt het wandelgebied van de Grote Ge(k)te langs de fietsroute "IJzerenweg" op het einde van de Dotermontstraat in Linter, tussen de fietsknooppunten 50 en 58.


Toegankelijkheid

 • De kamsalamanderhut is goed toegankelijk, ook voor rolstoelgebruikers.
 • Voor de wandeling langs het kamsalamanderpad trek je best stevige stapschoenen of laarzen aan.

Fietsen vanuit Het Vinne naar de Grote Ge(k)te [PDF, 2 blz, 2,84 MB]

Avonturenpad in wording

Zag je de werken al in het gebied? We bouwen aan een avonturenpad! Vanaf het najaar 2018 kan je in de Grote Ge(k)te ook klimmen, klauteren en ravotten op speeltuigen. Zoals de kamsalamander of de eikelmuis. En voor de échte avonturiers komt er ook een plek om te paalkamperen. 

Officiële opening van het Avonturenpad: tijdens de Dag van de Grote Ge(k)te, op zondag 16 september 2018. Meer nieuws volgt.

Dag van de Grote Ge(k)te

Feestweide

Op zondag 10 september 2017 vierden we onze vierde Dag van de Grote Ge(k)te. Deze keer geen groot feest, maar wel een wandeling met vertellingen en theater, door een prachtig landschap.

>>> Bekijk de foto's van de Dag van de Grote Ge(k)te 2017

Zet een rood kruis in je agenda op zondag 16 september 2018. Want dan houden we onze volgende Dag van de Grote Ge(k)te. Deze keer wel weer een groot feest én de officiële opening van het splinternieuwe Avonturenpad.

Liefde is ...

Hangsloten aan de Getebrug

... een liefdesslot hangen aan de Ge(k)tebrug. Want niets is romantischer dan een wandeling in de Grote Ge(k)te. Onze droom? Een nieuwe Pont des Arts in de Getevallei!

Natuurbeheer

Voor het natuurbeheer in de Grote Ge(k)te sloot de provincie een overeenkomst af met Natuurpunt Beheer. Zij helpen ons de natuurdoelen in het natuurgebied waar te maken. Benieuwd naar deze natuurdoelen? Je vindt ze terug in het natuurbeheerplan.

Natuurbeheerplan Grote Getevallei [PDF, 110 blz, 2,30 MB] Toekomstige vegetatiestructuur Grote Gete [PDF, 1 blz, 434,53 KB]

Samenwerking

Voor het project De Grote Ge(k)te werkt de provincie samen met:

 • Gemeente Linter
 • Regionaal Landschap Zuid-Hageland
 • Natuurpunt, afdeling Linter
 • Vrije basisschool 'De Regenboog' in Linter 
 • Gemeentelijke basisschool 'De Zandloper' in Linter

Kalender

16 september 2018

Dag van de Grote Ge(k)te

Vertelwandeling en feest met riddertoernooi, wandelen langs het wandelnetwerk, fietsen, wandelen met ezels, springkasteel, grime, haaranimatie, knutselen, straattheater, katapultschieten, boogschieten, ... Afspraak om 14 uur aan het Stationsplein in Drieslinter voor de vertelwandeling of op de feestweide aan de Kamsalamanderhut in Linter.

Alle activiteiten

Naar boven