Home > Nieuws > Wonen en milieu

Help de afvalophalers, recycleer je tuinafval. (19 maart 2020)

De coronacrisis houdt ons thuis. Terwijl de eerste zonnige dagen een feit zijn. Ideaal om je tuin aan te pakken. Met tuinafval als gevolg. Net nu ook de recyclageparken hun deuren sluiten. Zodat ook de afvalophaling onder druk staat. Niet met deze tips voor minder tuinafval of om je tuinafval zelf te recycleren.

Tip 1: composteer

Compostvat

Grasmaaisel, haagscheersel, blaadjes, twijgjes , snoeihout ... Ze zijn nuttig in de kringloop van je tuin. Meer nog, door te kringlooptuinieren verwen je je tuinbodem en planten. 

Tip 2: mulchmaai

Kijk na of je grasmachine een mulchfunctie heeft. Hiermee snipper je het gras fijn terwijl je het afrijdt. Het versnipperde gras laat je liggen op je gazon, het voedt je grasmat. 

Heb je een grasmachine zonder mulchfunctie? Gebruik het opgevangen gras dan in je compostbak of strooi het in dunne laagjes tussen je struiken.

Tip 3: maak een strooisellaag

Alles wat droog en dor is, zoals bladeren, stengels van planten en siergrassen, snoeisel ... kan je ook als een laag aanbrengen tussen je struiken en vaste planten. Een strooisellaag van 5 cm houdt de bodem bedekt en vermindert de groei van onkruid.

Tip 4: gebruik snoeiafval als bouwmateriaal

Takkenwal

Gebruik houtsnippers om paadjes te bedekken of mee te composteren met je groenafval.

Of maak vlechtschermen, takkenwallen of andere bouwsels van je snoeihout. 

Tuinfolders

Bekijk ook onze handige tuinfolders voor tips voor een gezonde tuinbodem, over kringlooptuinieren en de ideale plant op de ideale plaats, of hoe je je tuin klimaatbestendig maakt.

Grasduin in het aanbod van de tuinfolders en download of bestel jouw exemplaar.

Ook een tuinvraag?

Stel ze aan het Provinciaal Steunpunt Tuinen


Extra informatie

Contact

Dirk Buysse, Dienst leefmilieu - Leve de tuin, Tel. 016 26 72 84, levedetuin@vlaamsbrabant.be

Verwante pagina's

Naar boven