Home > Nieuws > Wonen en milieu > De tuinvraag van Cathérine

De tuinvraag van Cathérine (17 november 2017)

Hoe haal ik meer uit composteren?

Composthoek

Tuinverkenner Cathérine kocht recent een oud huisje aan de rand van Aarschot. Bij dat huis hoort ook een oude tuin van 8 are groot. In die tuin heeft Cathérine vandaag één compostvat en een smalle afvalhoop tussen draden. 

Haar vraag: 'Ik denk dat ik meer kan halen uit composteren en kringlooptuinieren, maar hoe pak ik dat aan?'

Composteertips van de tuinexpert

Verklein tuinafval

Jan Godemont, tuinexpert voor composteren en kringlooptuinieren van het Steunpunt Tuinen, geeft tips:

 • Ga voor 3 grote compostbakken i.p.v. 1 compostvat
  Je enig compostvat is eigenlijk wat klein om het vele tuinafval uit deze grote tuin in te verwerken. De langwerpige smalle hoop tussen draad droogt heel gemakkelijk uit, dus dat is ook geen ideale oplossing. Een drietal grote compostbakken zou beter zijn: je zet het afval uit de eerste bak twee keer om en oogst dan, na een jaartje  bruikbare compost in de laatste.
 • Verklein je afval
  Je tuinafval is aan de grote kant, zodat het heel lang zal duren voor het gecomposteerd is. Takken en ander afval verklein je best met de snoeischaar of een hakselaar. 
 • Maak een composthoekje
  Een composthoop of -vat is meestal niet de mooiste plek in de tuin. Voorzie dus een composthoekje in je tuin. Plaats, als dat kan, je compostbakken zo dat je ze niet ziet vanuit je huis of vanop je terras. Zet ze bij voorkeur wel op een plek in de schaduw.
 • Is compost zonder wormen wel ok?
  Wormen komen vaak voor in composterend materiaal. Hoewel ze bijdragen aan het composteringsproces, zijn ze geen absolute noodzaak. Bacteriën en schimmels spelen een veel belangrijkere rol. Maak je dus niet meteen zorgen als je geen wormen ziet in jouw compost. 
 • Vermijd veel gras in het compost
  Gras is rijk aan vocht en voedingsstoffen. Je kan het dus heel goed composteren, maar meng het dan wel met evenveel takjes, twijgjes of blaadjes. Dit verbetert de luchtcirculatie. Helaas hebben grote tuinen zoals deze vaak meer grasmaaisel dan takjes, twijgjes en blaadjes. In dat geval is mulchmaaien de oplossing: versnipper je gazon ter plaatse en ga zo voor minder tuinafval.
 • Help! Ik zag een rat in mijn compost.
  Composteer je alleen groenten-, fruit- en tuinafval? Dan veroorzaak jij geen rattenprobleem. Wie  brood, kaas, vlees of vis bij zijn compost gooit, doet dat wel. Ook meer graan voederen dan je kippen op kunnen, is voor ratten de rode loper uitrollen. Zie je vaak en op klaarlichte dag ratten in jouw tuin? Neemt dan contact op met jouw gemeente.

Meer info over composteren en kringlooptuinieren

Download of bestel onze tuinfolders. We hebben er zes over composteren en kringlooptuinieren:

 • Lig minder wakker van je gazon
 • Mulchmaai je gazon
 • Hergebruik bladeren
 • Creatief met snoeihout
 • Verhaksel je snoeihout
 • Composteer je tuin- en keukenafval

Ook een tuinvraag?

Stel ze aan het Provinciaal Steunpunt Tuinen

Extra informatie

Contact

Dirk Buysse, Dienst leefmilieu - Leve de tuin, Tel. 016 26 72 84, levedetuin@vlaamsbrabant.be

Verwante pagina's

Kringlooptuinier

Naar boven