Home  > Wonen en milieu  > Milieu en natuur  > Natuur  > Leve de tuin  > Zelf aan de slag  > Ga voor groen op verrassende plaatsen

Ga voor groen op verrassende plaatsen

Klimplanten geven kleur aan je huis, in elk seizoen. Ze zorgen voor schaduw en koelte in de zomer. Vogels maken er hun nest in en snoepen van bessen en zaden. Klimplanten zijn goed voor het klimaat, want ze houden CO2 vast. Redenen genoeg dus om onze straten en wijken in het groen te zetten.

Bekijk ons animatiefilmpje 'Plant een klimplant'

Download onze handige tuinfolders 'Plant een klimplant' en 'Klimhulpen', vol met tips en praktische info

Plant een klimplant [PDF, 2 blz, 7,36 MB] Klimhulpen [PDF, 2 blz, 6,79 MB] Overzicht van klimplanten en hun eigenschappen [PDF, 3 blz, 494,72 KB]

Maak een groene plek van je gevel >>> Welke klimplant is het meest geschikt voor mijn gevel?

Klimplanten zijn er in vele soorten, kleuren en maten. Ga dus niet over één nacht ijs als je er één kiest. Ga met je wensen naar een boomkwekerij of tuinexpert.

Hou rekening met:

  • de bodem en de standplaats.
  • de grootte van de klimplant (volle muur of een stukje van de muur/ ramen, deuren ...).
  • bloemen, zaden, bessen of kleur in de herfst.

Zoek de juiste klimplant op de website van VELT

Plant een klimplant [PDF, 2 blz, 7,36 MB] Overzicht van klimplanten en hun eigenschappen [PDF, 3 blz, 494,72 KB]

Maak een groene plek van je gevel >>> Welk materiaal is geschikt als klimhulp?

Kies de juiste klimhulp voor jouw klimplant. Hou rekening met:

  • De levensduur van de plant. Roestvrij staal, inox en aluminium gaan lang mee en vragen weinig onderhoud. Sommige houtsoorten gaan niet lang mee, maar je hebt er ook die vijftig jaar meegaan.
  • De dikte en het gewicht van de volgroeide klimplant.

Klimhulpen [PDF, 2 blz, 6,79 MB]

Maak een groene plek van je gevel >>> Beschadigen klimplanten mijn muur?

Zelfhechtende klimplanten, zoals klimop en wingerd, laten soms sporen achter op de muur. Als je de plant weghaalt, kunnen er stukjes pleisterwerk of mortelspecie loskomen. Wil je dit liever niet? Wacht dan niet te lang met snoeien. 

Kijk ook eens of je muur al scheuren of barsten heeft. Is dat het geval? Kies dan voor niet-zelfhechtende klimplanten die groeien langs een klimhulp. Wil je toch liever klimop of een andere zelfhechter? Gebruik dan een klimhulp, zoals bijvoorbeeld een staalbouwnet, en plaats dat op 15 cm van je muur. 

Is jouw tuinvraag niet beantwoord?

We vullen deze webpagina aan naarmate we vragen krijgen en beantwoorden. Misschien is jouw tuinvraag nog niet gesteld? Doe jij het dan? Gebruik hiervoor bij voorkeur het webformulier. Jij krijgt binnen de 10 dagen het antwoord op jouw vraag van een tuinexpert. En wij vullen de webpagina aan.

Extra informatie

Contact

Verwante pagina's

Provinciaal Steunpunt Tuinen

Externe websites

Nieuws

De tuinvraag van Inge

Inge wil graag een klimplant tegen haar afsluiting laten groeien. Gaat dat wel? En uit welke soorten kan ze dan kiezen? Onze tuinexpert antwoordt.

Alle nieuwsberichten

Naar boven