Home > Nieuws > Wonen en milieu > Valkerijgang en Valkerijplein groener dankzij boom je buurt

Valkerijgang en Valkerijplein groener dankzij boom je buurt (26 januari 2018)

Initiatiefneemster Shuktara

Shuktara woont al 15 jaar in de Valkerijgang in Leuven. In het begin was er weinig of geen groen te vinden, maar daar bracht zij verandering in. Shuktara zette plantenbakken voor haar ramen en deed dat telkens weer opnieuw als vandalen die bakken stukgooiden. Ze overtuigde ook haar buren om voor meer groen in de straat te gaan. Met onze wedstrijd 'Boom je buurt' greep ze haar kans om de buurt nog wat groener te maken.

Het bezoek van de tuinprofessor

Bezoek van de tuinprofessor in de Valkerijgang

Begin november kreeg de buurt het bezoek van Lies Rottiers, onze boomprofessor. Lies bekeek tuinen en muren en legde uit welke planten het in de gegeven omstandigheden van zon, schaduw, bodem, ... het best doen. De buren vroegen haar ook welke planten veel vlinders en bijen aantrekken. Met de tips die ze van Lies kregen, gingen de buren van de Valkerijgang en het Valkerijplein aan de slag.

Plantenkeuze

De buren van de Valkerijgang en hun planten

De buren bestelden hun planten op Tuinadvies.be. In totaal kochten ze 11 bomen en 6 klimplanten aan.

  • Boomsoorten: kerselaar, Japanse kerselaar, amandelboompje, pruimelaar, meidoorn, Japanse esdoorn, vlinderstruik
  • Klimplanten: 2 soorten druivelaar, bosrank, klimbes, trompetklimmer

Plantdag

De buren van de Valkerijgang aan het planten

Begin december hielden de buren allemaal samen hun plantdag. De richtlijnen voor het planten van bomen en klimplanten haalden ze uit onze tuinfolders. 


Lees het verslag van Shuktara

Shuktara schreef een uitgebreid verslag over haar deelname aan 'Boom je buurt'. Met haar verhaal, veel foto's en een overzicht van de bomen en klimplanten die haar buurt vandaag groener kleuren. Dankjewel, Shuktara voor je enthousiaste deelname.

Lees het verslag van Shuktara [PDF, 48 blz, 4,46 MB]

Nog enkele tips voor Shuktara en haar buren

  • Worden het voorjaar en/of de zomer droog? Geef de nieuwe planten dan wat extra water. Vooral klimplanten kunnen last hebben van droogte: ze zitten niet alleen in weinig grond, er valt dicht tegen de gevel ook maar weinig regen.
  • Zorg voor een stevige steunpaal voor de bomen, bind de boom goed aan en controleer af en toe of het steunmateriaal nog ok is.
  • Plaats een aangepaste klimhulp voor de klimplanten en bind tijdens het groeiseizoen de nieuwe scheuten zorgvuldig aan.
  • En misschien nog de belangrijkste tip: GENIET van de nieuwe aangeplante bomen, struiken en klimplanten en van het leven dat ze brengen in de stad.

Extra informatie

Verwante pagina's

Tuinfolders

Naar boven