Home  > Wonen en milieu  > Milieu en natuur  > Natuur  > Koesterburen  > Jaar van de koesterbij

Vlaams-Brabant koestert haar bijen

Help de bij!

Het gaat wereldwijd niet goed met de bijen. Dus moeten we hen helpen. Want bijen zijn belangrijk. Niet alleen voor de honing in je thee of op je boterham, maar ook voor ons leefmilieu. Bijen bestuiven immers maar liefst 80% van onze gewassen. Zonder bijen dus geen appels, peren en bessen meer. 

Help jij ons om de bij er weer bovenop te helpen? Hieronder vind je een overzicht van ons bijenaanbod. En laat ons weten hoe jij de bij helpt ...

Voor burgers

Bijen houden van bloemen en bloemen houden van bijen. Daarom verdelen we elk voorjaar gratis bloemenzaad. Zaaide jij al een bloemenakker?

Lees meer over de zaadverdeelactie

Voor scholen

Voor gemeenten

Voor landbouwers

De gewassen op het veld, het leven in de bodem en de bermen, de insecten en de weidevogels: samen is dat 'agrobiodiversiteit'. Zet de biologische diversiteit in om je gewassen te beschermen en de grond te bemesten. Houd rekening met de bij als je je akkerranden aanlegt en beheert.
Lees meer over functionele agrobiodiversiteit


Voor imkers

  • Bijen houden van bloemen en bloemen houden van bijen. Daarom verdelen we elk voorjaar gratis bloemenzaad. Doe mee met jouw imkervereniging.
    Lees meer over de zaadverdeelactie
  • Organiseert jouw imkervereniging een cursus? Heb je hulp nodig voor je enquête over de bestrijding van de varroamijt, de grootste oorzaak van wintersterfte bij bijen? Mail ons op landbouw@vlaamsbrabant.be.
Naar boven