Home > Nieuws > Wonen en milieu > Vrije Basisschool Sint-Joris-Weert zorgt voor haar koesterburen

Vrije Basisschool Sint-Joris-Weert zorgt voor haar koesterburen (24 januari 2020)

Vrije Basisschool Sint-Joris-Weert zet in schooljaar 2019-2020 haar koesterburen in de kijker. Hoe pakken ze dat aan, waar halen ze hun inspiratie en hoever staan ze vandaag? Een interview met Lies Rens, leerkracht in de tweede kleuterklas.

Waarom koos je ervoor om dit schooljaar rond het thema koesterburen te werken?

Omdat je met dit thema op elke leeftijd aan de slag kan. Er is voor elke leeftijd wel een koesterbuur die aanspreekt en uitnodigt om op maat rond te werken.

Hoe ben je te werk gegaan?

Een vader komt met zijn trekpaard langs om geulen te trekken, waarna de leerlingen 200 haagplanten planten.

In oktober 2018 kregen we het bezoek van de MOS-begeleider. Dat was onze eerste kennismaking met de koesterburen. We waren meteen verkocht, dus stelden we kort daarna een educatief plan op. Zo schreven we een toneelstuk waarmee we ook de leerlingen uitnodigden om mee te denken over hun ideale speelplaats, mét aandacht voor de koesterburen. Onze plannen kregen vorm. Al tijdens de zomervakantie legden we onze zandheuvel aan. Helemaal klaar dus voor een schooljaar koesterburen! 
In september stelde elke klas haar eigen totemdier voor tijdens een toneelstuk. Op een zaterdag in januari trommelden we de ouders op om een stuk van de speelplaats open te breken, bomen aan te planten en de speelheuvel wat avontuurlijker te maken. En ook de leerlingen staken de handen uit de mouwen: zij plantten maar liefst 200 haagplanten aan. Een vader van één van onze leerlingen kwam langs met zijn trekpaard om de geulen te trekken. 

Met wie werkten jullie samen?

Speelheuvel in de vrije basisschool van Sint-Joris-Weert

Eerst en vooral is er het MOS-team. Hierin zitten vijf leerkrachten, een lid van de directie en enkele ouders. Die ouders engageerden zich niet zomaar. Ze waren bijvoorbeeld welkom toen hun kinderen het totemdier van de klas voorstelden tijdens een toneelstuk. En we doen regelmatig een oproep of we geven een stand van zaken via 'gimme', onze digitale leeromgeving. We zorgen er zo voor dat ouders zich zoveel mogelijk betrokken voelen.

Daarnaast werken we ook samen met Regionaal Landschap Dijleland, ANB, de Vrienden van Heverleebos en tuinaannemer De Groene Fietser.

Interesse om ook in jouw school rond Koesterburen te werken?

Contacteer je MOS-begeleider.

Extra informatie

Contact

Dienst leefmilieu - MOS , Tel. 016 26 72 57, mos@vlaamsbrabant.be

Verwante pagina's

Subsidie aan scholen voor natuurprojecten

Naar boven