Home > Nieuws > Wonen en milieu > De Zevensprong gaat voor duurzame voeding

De Zevensprong gaat voor duurzame voeding (16 december 2019)

Werken rond klimaat

Vorig schooljaar gaven de leerlingen zelf aan dat ze graag werken rond het klimaat. Ze vroegen zich af hoe ze de school zelf klimaatvriendelijker kunnen krijgen. Ze besloten om dit schooljaar in te zetten op duurzame voeding, die bovendien ook nog eens gezond is. Hoe zij het aanpakten? Dit is hun project in een notendop.

Fruit

Leerlingen van De Zevensprong tonen trots hun fruit op school
 • Elke dag een stukje fruit of groente. In het begin waren dat alleen appels. Maar ondertussen werkt de school samen met een fruitboer en hangt de soort fruit of groente af van het seizoen.
 • Duurzame warme maaltijden dankzij kokkin Macaria:
  • Op het menu staan elke week 2 maaltijden met vlees (100 gram/leerling) en 2 vegetarische maaltijden. Dankzij de diversiteit op school maken de leerlingen kennis met de wereldkeuken.
  • Een maaltijd kost de school 2,5 euro. Voor een kleutertje betalen ouders 4 euro, voor een lagere school leerling is dat 6 euro.
  • 25% van de leerlingen eet op school. Maar ouders kunnen ook maaltijden bestellen om 's avonds mee naar huis te nemen. 
  • Een werkgroep warme maaltijden, met zowel leerkrachten als ouders en Macaria, leidt alles in goede banen.
 • Samenwerking tussen de leerlingen van de eerste graad en de buurtwerking De Kettekeet om de buurtmoestuin De Braem te onderhouden en er te oogsten. Elke donderdag leren en werken de leerlingen in De Braem. Ouders en de buurt koken samen voor het jaarlijks oogstfeest op school.
 • Bijenkast op het dak van de school: leerlingen leren zelf honing slingeren. Ze doen dat met de hulp van boer en imker Dominique. Hij leert leerlingen, leerkrachten en ouders hoe je een bijenkast onderhoudt en hoe je de honing moet oogsten.

Interesse in een GoodFoodBoost voor jouw school?

Laat je tijdens 3 namiddagen (7 februari, 25 maart en 7 mei) inspireren om ook in jouw school gezonde en duurzame voeding een plaats te geven. Samen met Rikolto en MOS.

Schrijf je in voor de GoodFoodBoost leersessies

Extra informatie

Contact

Dienst leefmilieu - MOS , Tel. 016 26 72 57, mos@vlaamsbrabant.be

Verwante pagina's

Subsidie aan scholen voor natuurprojecten

Naar boven