Home  > Wonen en milieu  > Milieu en natuur  > Natuur- en milieueducatie  > Activiteiten  > Belevingstocht waar is de boswachter

Ontdek de nieuwe natuureducatieve koffer en ga mee op belevingstocht in het bos

Concept

Vorming belevingstocht 'Waar is de boswachter?'
  • Je leent de natuureducatieve uitleenkoffer "Waar is de boswachter?".
  • Je trekt met een groep kinderen het bos in.
  • Daar beleef je een leuke, actieve en leerrijke tocht.
  • Tijdens de tocht voeren de kinderen opdrachten uit waarbij ze het bos op een speelse manier leren kennen.
  • Je komt terug met een schat aan informatie over het bos.

Thema's

De uitleenkoffer voor de belevingstocht "Waar is de boswachter?" bevat antwoorden op vragen als:
  • Hoe gedraag ik mij in het bos?
  • Wat zijn de taken van een boswachter?
  • Wat is het nut van een bos?
  • Kan ik meehelpen aan het behoud van het bos en de dieren?

Doelgroep

Kinderen van 8 tot 9 jaar (2de graad lager onderwijs)

Verhaal

Vorming belevingstocht 'Waar is de boswachter?'

De boswachter kreeg een klachtenbrief van een boze wandelaar die eraan twijfelt of hij zijn werk nog wel doet. Niet leuk, zo'n klachtenbrief, vindt de boswachter, dus stelt hij alles in het werk om te bewijzen dat hij zijn werk wel nog goed doet. Omdat hij daarbij hulp kan gebruiken, stuurt hij een brief naar de school. Misschien willen de leerlingen hem graag helpen?

De kinderen komen naar de afgesproken plaats. De boswachter staat er beteuterd bij. Hij heeft net zijn ronde gedaan en wil nu zijn spiksplinternieuw kostuum aantrekken om een goede indruk te maken wanneer de boze wandelaar op bezoek komt. Helaas is de koffer met het kostuum op slot! Dat deed de boswachter immers zelf omdat hij bang was dat dieven de kleren zouden stelen. Maar wat was ook alweer de code? 

Het enige wat de boswachter zich nog herinnert is dat de code een combinatie van cijfers is die hij bekomt als hij zijn taken uitvoert. Er zit dus niets anders op dan zijn ronde opnieuw te doen. Kunnen de kinderen hem helpen om de code terug te vinden zodat hij op tijd en in kostuum op zijn afspraak met de wandelaar geraakt?

Samen met de boswachter leggen de kinderen een parcours door het bos af. Ze krijgen verschillende opdrachten, die telkens een code opleveren, maar welke code is de juiste? Zal de boswachter op tijd in zijn kostuum geraken?

Uitleenpunten

Begeleide tochten

Voor de 2de graad lager onderwijs

Voor de 3de graad lager onderwijs

Handleiding

In de handleiding, die je onderaan deze webpagina kan downloaden vind je het volledige verhaal, een beschrijving van de opdrachten en de inhoud van de koffer.


Samenwerking

De nieuwe educatieve koffer kwam tot stand dankzij de samenwerking van de provincie Vlaams-Brabant, het Agentschap voor Natuur en Bos, Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud, Natuurgroepering Zoniën, Natuurgidsen Zuidwest-Brabant, het CVN en talrijke vrijwilligers.

Naar boven