Home  > Welzijn en gezondheid  > Dierenwelzijn  > Zwerfkatten

Zwerfkatten - Sterilisatie/Castratie

Wat te doen bij zwerfkattenproblematiek?

Wat zijn zwerfkatten? 
Zwerfkatten zijn verwilderde katten die al geruime tijd buiten leven en geen menselijk contact gewoon zijn. Het kan gaan om katten die aan hun lot werden overgelaten en na verloop van tijd verwilderd zijn, maar het kan ook gaan om nakomelingen van zwerfkatten die 'in het wild' werden geboren, en nooit met mensen hebben leren omgaan. Zij zijn mensenschuw en nauwelijks of zeer moeilijk te socialiseren.

Wat bij vaststelling van een zwerfkattenproblematiek?

Voor huiskatten van inwoners is er sterilisatieplicht

Elke kat die wordt verkocht of weggegeven moet sinds 1 september 2014 gechipt, geregistreerd en ook gesteriliseerd zijn. Deze verplichting geldt voor iedereen (asielen, kwekers en particulieren).

Op 1 april 2018 werd deze sterilisatieplicht uitgebreid. Vanaf die datum moet elke kat, voor de leeftijd van 5 maand oud en/of voor verkoop of adoptie gesteriliseerd/gecastreerd worden. Katten geboren tussen 31 augustus 2014 en 1 april 2018 zullen ten laatste op 1 januari 2020 gesteriliseerd moeten zijn ook als ze niet verkocht of weggegeven worden.

Sommige steden en gemeenten geven een subsidie voor de sterilisatie/castratie van je kat. Vraag dit na bij de milieudienst van je gemeente.

Naar boven