Home > Kalender > Vrije tijd en cultuur > Lezing 'Archeologie in het archief'

Lezing 'Archeologie in het archief'

Voorjaarslezing

Verken in een dubbele lezing de nauwe relatie tussen archiefdocumenten en archeologisch onderzoek. Ontdek hoe de studie van beeld- en tekstmateriaal bijdraagt om de potentiële archeologische waarde van sites te beoordelen.
Deze voorjaarslezing van het Documentatiecentrum Vlaams-Brabant kadert de Archeologiedagen en is een organisatie van de provincie i.s.m. Rijksarchief Leuven.

Programma

  • 18.30 uur - Onthaal met drankje

  • 19.00 uur - Welkomstwoord en toelichting collecties Documentatiecentrum Vlaams-Brabant en Rijksarchief Leuven door Nicolas Mazeure (Documentatiecentrum) en Eddy Put (Rijksarchief)

  • 19.15 uur - Archeologie en historische geografie in het archief. De casus van het vroegmiddeleeuwse dorp en de burcht van Ansbrugge (Haacht/Keerbergen).
    Historicus Bart Minnen (Haachtse Geschied- en Oudheidkundige Kring) neemt je mee langs een reconstructie van de nederzettingsevolutie in de Dijlevallei op basis van lokaal heemkundig onderzoek, een recente toponymische studie, nieuw historisch-geografisch en archivalisch onderzoek. Het is nu wachten op de archeologische toets.

  • 20.00 uur - Archeologen zonder schop. Ondergronds erfgoed ontdekken zonder te graven.
    Archeoloog Tim Vanderbeken (IOED Oost-Haspengouw & Voeren) vertelt uit praktijkervaring hoe archeologen historische documenten benutten om hun toekomstig werkterrein te analyseren. Met andere woorden, hoe ze zonder te graven al ondergronds erfgoed ontdekken. Concrete voorbeelden uit Vlaams-Brabant (Kesselstein, Haacht, Wezemaal en Tielt) en Limburg (Voeren, Gingelom, Riemst, Kortessem en Heers).

  • 20.45 uur - Vragen en debat

Deelname is gratis, maar de plaatsen zijn beperkt.
Gelieve in te schrijven vóór woensdag 30 mei 2018 via documentatiecentrum@vlaamsbrabant.be of 016 31 49 54

Organisator

Wanneer

vrijdag 01 juni 2018 van 19.00 tot 21.00 uur

Locatie

Villerscollege, Vaartstraat 24 - 3000 Leuven

Contact

Documentatiecentrum Vlaams-Brabant, Vaartstraat 24 - 3000 Leuven

Prijs

gratis

Extra informatie

Contact

Nicolas Mazeure, Dienst erfgoed, Tel. 016 26 76 77, erfgoed@vlaamsbrabant.be

Verwante pagina's

Externe websites

Naar boven