Home  > Vrije tijd en cultuur  > Erfgoed  > Ontsluiting Vlaams-Brabants erfgoed  > Documentatiecentrum Vlaams-Brabant

Documentatiecentrum Vlaams-Brabant

Erfgoedbibliotheek

Het Documentatiecentrum Vlaams-Brabant is een erfgoedbibliotheek met meer dan 7000 boeken en tijdschriften over de geschiedenis van de eigen regio. Wil je meer weten over het heden en verleden van de provincie Vlaams-Brabant en haar voorlopers (provincie Brabant en hertogdom Brabant)? Dan is een bezoek zeker aangeraden.

Je vindt er allerlei informatie over:

 • Geschiedenis en heemkunde
 • Cultuur, erfgoed en monumentenzorg
 • Natuur, toerisme en geografie
 • Kunstgeschiedenis
 • Archeologie
 • Volkskunde, genealogie en taalkunde
 • Provinciebestuur

Het Documentatiecentrum beschikt ook over een uitgebreide collectie heemkundige tijdschriften over Vlaams-Brabant en Brussel.

Door mee te werken aan tentoonstellingen, publicaties, Erfgoeddag, onderzoeksprojecten en studies laat het Documentatiecentrum je kennismaken met het geheugen van Vlaams-Brabant.

Zoeken in de collectie

Documentatiecentrum Vlaams-Brabant - Rijksarchief Leuven - Leeszaal

Raadpleeg de online catalogus op http://docvlaamsbrabant.bibliotheek.be
De collectie is vrij toegankelijk en in open rekken opgesteld.
Algemene boeken, brochures en tijdschriften vind je in de eerste rekken. Daarachter staan de boeken, tijdschriften en brochures alfabetisch per fusiegemeente gerangschikt.
Voor specifieke vragen of dienstverlening kan je contact opnemen via 016 31 49 54 of via documentatiecentrum@vlaamsbrabant.be.

Activiteiten en publiekswerking

Het Documentatiecentrum laat je kennismaken met het geheugen van Vlaams-Brabant. 

 • Advies
  Ben je student geschiedenis, heemkundige, gids, onderzoeker, …? Wil je het verleden of het erfgoed van je gemeente, stad of regio uitpluizen, maar weet je niet hoe je dit moet aanpakken? Neem dan contact op met het Documentatiecentrum en de erfgoedmedewerkers zetten je graag op het juiste spoor.
 • Lezingen
  In het voor- en najaar organiseert het Documentatiecentrum een lezing over een boeiend thema dat enkele actuele tendensen in geschiedschrijving, erfgoedstudies en heemkunde belicht.  Voor meer informatie, programma en inschrijvingen, kijk bij 'activiteiten'.

 • Groepsarrangement: bezoek aan het Documentatiecentrum en een erfgoedwandeling of fietstocht
  Je kan een kennismaking met het Documentatiecentrum en de collectie combineren met een gegidste wandeling of fietstocht in en om Leuven rond een historisch thema (i.s.m. de Koninklijke Leuvense Gidsenbond). Voor meer informatie en het huidige aanbod, kijk bij 'activiteiten'.

 • Publicatiereeks 'Accenten uit de geschiedenis van Vlaams-Brabant'
  Onderzoek naar verschillende thema’s uit het Vlaams-Brabantse verleden resulteerde in een reeks mooi geïllustreerde publicaties over processies, Romeinse vici, brouwverleden, Brabantse gotiek, architectuur, brouwverleden, … De collectie van het Documentatiecentrum draagt hier steeds inhoudelijk toe bij.

Nieuwe aanwinsten en aankoopsuggesties

Heb je interesse om de aangroei van de collectie op de voet te volgen? Regelmatig publiceren we hier een overzicht van de meest recente aankopen. Geef een seintje op documentatiecentrum@vlaamsbrabant.be en je krijgt het aanwinstenoverzicht rechtstreeks in je mailbox.


Om de collectie van het Documentatiecentrum actueel te houden, zijn we permanent op zoek naar publicaties, studies, tijdschriften of artikelen over Vlaams-Brabant en zijn verleden. Heb je een suggestie voor een aankoop die niet in de collectie mag ontbreken? Geef je tip dan door aan het Documentatiecentrum.

Praktische informatie

Rijksarchief Leuven

Documentatiecentrum Vlaams-Brabant
Villerscollege
Vaartstraat 24, 3000 Leuven
Tel. 016 31 49 54
Fax 016 31 49 61
documentatiecentrum@vlaamsbrabant.be
Het Documentatiecentrum Vlaams-Brabant is gehuisvest in het Villerscollege, onder één dak met het Rijksarchief Leuven. Op de binnenplaats neem je de gemeenschappelijke ingang rechts in de hoek. In de hal neem je de deur rechts, naast de trap. Bij gesloten deur kan je je aanmelden in de leeszaal van het Rijksarchief (eerste deur links).


Openingsuren

•   Maandag gesloten
•   Dinsdag - vrijdag: 9.00 - 16.30 uur
•    In juli en augustus gesloten tussen 12 en 13 uur.

Opgelet: beperkte opening tijdens de week van 1 mei 2019
Omwille van bestandscontrole in het Rijksarchief Leuven, is het Documentatiecentrum gesloten op 30 april, 2 en 3 mei 2019. Bezoeken op afspraak zijn wel mogelijk. Contacteer ons op 016 31 49 50 (of 54 of 59), of via documentatiecentrum@vlaamsbrabant.be.

Gratis toegang.
Uitleen van boeken is mogelijk.
Fotokopieën aan 0,25 euro/kopie.

Naar boven