Home  > Vrije tijd en cultuur  > Erfgoed  > Ontsluiting Vlaams-Brabants erfgoed  > 100 Jaar Groote Oorlog  > Regionale initiatieven en bovenlokale projecten

Regionale initiatieven en bovenlokale projecten

Werking op verschillende niveau's

groep soldaten uit Wereldoorlog I

Hoewel de Eerste Wereldoorlog veelal geassocieerd wordt met de gevechten aan de IJzer, is er ook in Vlaams-Brabant stevig strijd geleverd. In de regionale herinnering leven vooral de veldslagen aan de Gete en de Dijle, alsook de Duitse represailles in Leuven, Aarschot en Zemst. Bovendien had de oorlog een zware impact op nagenoeg elk aspect van het dagelijkse leven.
In het kader van de herdenking van 100 jaar 'Groote Oorlog' ontplooit de provincie een werking op verschillende niveaus:

  • de ontwikkeling of begeleiding van regionale initiatieven en
  • de co√∂rdinatie en ondersteuning van (bovenlokale) projecten.

De oorlogscollectie

In het Documentatiecentrum Vlaams-Brabant kan je terecht voor meer onderzoek naar de Eerste Wereldoorlog in onze regio. De collectie van deze bewaarbibliotheek telt maar liefst 7.000 boeken en tijdschriften over het Vlaams-Brabantse verleden en erfgoed. Boeken en tijdschriftartikels over het oorlogsverleden en de bezettingsgeschiedenis op lokaal niveau worden ontsloten en zijn in de catalogus online te doorzoeken.

Het zichtbaar maken van WOI gerelateerd erfgoed en de bijbehorende verhalen gebeurt door de digitale ontsluiting op de databank Erfgoedplus.be.

Extra informatie

Naar boven