Home > Kalender > Vrije tijd en cultuur > Provinciale landschapsdag

Provinciale landschapsdag: Artistieke expressie in het landschap

Netwerkdag: lezingen, panelgesprek en excursies

Artefact 1 door Filip Dujardin - copyright Michiel De Cleene

Het landschap in Vlaanderen staat onder druk. Verstedelijking rukt steeds meer op en de nood aan karaktervolle plekken met open ruimte en groen neemt toe. Tijdens de landschapsdag ontdek je hoe artistieke expressie en (landschaps)architectuur bijdragen aan de eigenheid van onze cultuurlandschappen.

Inschrijvingen werden afgesloten

Programma

 • 09.00 uur: ontvangst

 • 09.30 uur: welkom door Lieven Elst, directeur vrije tijd en dagvoorstelling door Joris Capenberghs

 • 09.40 uur: openingslezing door Koen Van Synghel, architectuurcriticus

 • 10.10 uur: voorstelling Landschapstriënnale 2020 Groene Woud (Brabant, NL) door Rob van Aerschot, programmamanager landschap bij de Metropoolregio Amsterdam en Agent van de Stichting Landschapstriënnale

 • 10.40 uur: pauze

 • 11.00 uur: praktijkvoorbeelden

  • ‘Voorplein en dreven van de abdij van Averbode, Scherpenheuvel-Zichem, 2013-2016’ door Luc Wallays (Omgeving)

  • ‘Lights Crossing - de brug als monument, Nijmegen, 2013’ & ‘Jardin essentiel, Parc Duden - een stadstuin voor iedereen, Brussel, 2016’ door Rudi Luijters (Veldwerk)

 • 11.30 uur: panelgesprek
  Zijn eigentijdse ruimtelijke of artistieke ingrepen een meerwaarde voor de beleving van het landschap? Spreekt het landschap (niet) voor zich? Of is het nodig dat de mens zich expliciet aanwezig stelt? 
  Opdrachtgever, ontwerper, artistiek deskundige, erfgoedwerker, kunstenaar en publiek hebben elk een verschillende kijk op het landschap en koesteren andere verwachtingen. Opzet is om samen na te denken over de rol en de betekenis van artistieke expressie en (landschaps)architectuur in het landschap.  Met o.m.:

  • Jan Boelen (provincie Limburg, Z33 en vanaf najaar rector van de Universiteit voor Kunst en Design in Karlsruhe)

  • Jan Hermans (ARPIA Kunst met landschap / gemeente Herzele, Oost-Vlaanderen)

  • Bas Smets (Bureau Bas Smets, landschapsarchitect en deelnemend kunstenaar tentoonstelling 'Blik van Bruegel')

 • 12.20 uur: broodjeslunch

 • 13.20 uur: vertrek excursies (wij voorzien vervoer: bus/fiets)

 • 13.45 uur: excursies (maak je keuze bij het inschrijven)
  Voorzie wandelschoenen en eventueel regenkledij.

  • Wandeling ‘Inventarisatie van 20ste-eeuwse architectuur in Roosdaal’ (gids: Thomas D’Hoker, IOED P&Z)
   In heel wat gemeenten staat de 20ste-eeuwse architectuur onder druk. Als de bouwwerken op de inventaris onroerend erfgoed staan, kan de gemeente terugvallen op de zorgplicht. Veel gemeenten beschikken echter over een verouderde inventaris waar 20ste-eeuwse architectuur weinig of niet in voorkomt. De provincie Vlaams-Brabant geeft gemeenten de kans om 10 panden aan de inventaris toe te voegen. In de excursie bezoeken we twee uitzonderlijke panden die werden toegevoegd aan de inventaris: villa Den Uil van architect Albert Van huffel en de bunkers van de weerstandslinie K(oningshooikt)-W(aver) die het Pajottenland doorkruiste. 

  • Landschapswandeling rond Hof Ter Bree-eik en 'kunstparcours Bruegeliaans Streken² -Collectief Pep-In-Gen' (gidsen: Rollin Verlinde en Luk Wets)
   Tijdens deze wandeling (3 km) kom je meer te weten over de historische achtergrond van deze omvangrijke hoeve en het omringende landschap. De nieuwe eigenaar wil opnieuw oude graanrassen telen, om de lokaal gebrouwen bieren naar een hoger niveau te tillen. Alles zal hierbij biologisch geteeld worden, met aandacht voor de zwaar onder druk staande akkerfauna en flora. Zo worden er hagen en houtkanten aangeplant, poelen en grachten hersteld, kruiden, ruigtestroken en wintervoedselgewassen aangelegd. Waarnemingen van bijzondere akkervogels zoals geelgors, kneu, patrijs en veldleeuwerik zijn zeker mogelijk tijdens deze wandeling. Tenslotte kan je ook een kijkje nemen in de hoeve en de graanschuren, die momenteel gerestaureerd worden. Je passeert ook langs een aantal kunstwerken die in dialoog gaan met de omgeving en met een knipoog naar Bruegel.
   Opgelet: je verplaatst je met de fiets naar het startpunt van de wandeling en terug (10 km h/t). Wij voorzien fietsen. Gelieve een fluohesje mee te brengen.

  • Rondleiding openluchttentoonstelling ‘De Blik van Bruegel. Reconstructie van het landschap’ (gidsen: Kathleen Leys, projectcoördinator en Joris Capenberghs)
   Vijftien kunstenaars, designers en architecten trekken een spoor door het landschap dat Bruegel heeft geïnspireerd. Ze maken paviljoenen, bouwsels, aanplantingen, landschappelijke figuren, een verhaal, een installatie… Ze doen iets met de plek, spelen met de waarneming van de ruimte, werken desoriënterend of helpen je aandacht juist te richten. Vaak scheppen ze nieuwe, onverwachte omgevingen. Ze creëren een kader dat je blik op het landschap stuurt en begeleidt.

  • Rondleiding Museumtuin Kasteel van Gaasbeek (gids: Bart Van Camp, ANB)
   De tuin omvat één van de grootste en belangrijkste collecties van leifruitvormen in Europa. Hij verzamelt en presenteert niet alleen fruit maar ook groenten, kruiden en teelttechnieken van een eeuw geleden. De traditionele Vlaamse hoveniers- en fruittelerskunst behoorde toen tot de absolute wereldtop.

 • 16u30: Slotwoord door Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed

 • 16u35: Receptie en netwerkmoment 

Organisator

Deze landschapsdag is een initiatief van de provincie Vlaams-Brabant i.s.m. Regionaal Landschap en IOED Pajottenland&Zennevallei en met de medewerking van verschillende partners.

Dienst erfgoed, Tel. 016 26 76 49, erfgoed@vlaamsbrabant.be

Wanneer

donderdag 12 september 2019 van 09.30 tot 17.30 uur

Locatie

Kasteelhoeve Oplombeek, Oplombeekstraat 8, 1755 Gooik

Contact

Dienst erfgoed, Tel. 016 26 76 49, erfgoed@vlaamsbrabant.be

Prijs

gratis

Naar boven