Home > Kalender > Vrije tijd en cultuur

Kijkkast 'Schatten uit het depot, archeologie in je buurt' in Kampenhout

Pop-uptentoonstelling met archeologische vondsten

Kijkkast met archeologische voorwerpen [JPG, 181,12 KB]

In de Vlaams-Brabantse bodem liggen her en der archeologische resten verborgen die ons meer vertellen over het verleden van die plek. Archeologen zorgen ervoor dat bij de aanleg van verkavelingen of bouwwerken deze vondsten niet verloren gaan.
Zo vonden ze tijdens opgravingen in de Tritsstraat in Kampenhout voorwerpen uit de Steentijd, Metaaltijden, Nieuwe tijd en Nieuwste tijd. Deze vondsten worden bewaard in het Onroerend Erfgoeddepot Vlaams-Brabant van de provincie.

Een selectie van de originele objecten kan je nu in primeur bewonderen in een 'kijkkast': o.m. het oudste tasje met oor uit Vlaanderen, weefgewichten, haaientanden, ... Je krijgt ook meer informatie over de opgravingsresultaten aan de hand van kaartmateriaal en foto's. Het pronkstuk van de opgravingen - het tasje - staat centraal onder een stolp. Door de lades open te trekken ontdek je het verhaal achter de gevonden voorwerpen.

De kijkkast ‘Schatten uit het depot, archeologie in je buurt’ kan van 3 tot 28 maart in de Openbare Bibliotheek Kampenhout, Tritsstraat 5 in Kampenhout, bezocht worden tijdens de openingsuren.

Meer lezen over de opgravingen? In het jaarboek 2013 van heemkring Campenholt schreef Peter Hazen 'de prehistorische bewoning langs een zandsteenontginning'. Bestel het boek via onderstaande link.

Uit het Onroerend Erfgoeddepot Vlaams-Brabant

Medewerkers aan het werk in het depot [JPG, 314,12 KB]

Het Onroerend Erfgoeddepot Vlaams-Brabant is de permanente bewaarplaats van archeologische ensembles die in de provincie gevonden zijn. Het depot is erkend en gesubsidieerd door Vlaanderen. Naast de goede bewaring van objecten en opgravingsarchieven behoort het ook tot de taken van het depot om het publiek te laten kennismaken met de bewaarde ensembles.
In 2018 zal de kijkkast opduiken op diverse andere locaties in de provincie, telkens in het kader van plaatselijke opgravingen waarvan het depot de objecten bewaart.

Organisator

Onroerend Erfgoeddepot Vlaams-Brabant, Tel. 016 26 76 10, erfgoeddepot@vlaamsbrabant.be

Wanneer

zaterdag 03 maart 2018 tot woensdag 28 maart 2018

Locatie

Openbare Bibliotheek Kampenhout
Tritsstraat 5, 1910 Kampenhout
016- 65 99 79
bibliotheek@kampenhout.be

Prijs

gratis

Naar boven