Onroerend Erfgoeddepot Vlaams-Brabant
Welk erfgoed bewaart het depot?

- archeologische ensembles (archeologische vondsten en bijbehorende vondst- en onderzoeksdocumentatie) uit Vlaams-Brabant waarvoor dicht bij de vindplaats geen adequate opvang mogelijk is. De informatie over het ensemble is door deze opname toegankelijk voor wetenschappelijk onderzoek en het brede publiek.
Het ‘Reglement voor de opname van een archeologisch ensemble in het Onroerend Erfgoeddepot Vlaams-Brabant’ bepaalt de voorwaarden en modaliteiten. - (potentiële) cultuurgoederen in het kader van de restauratie van een beschermd of waardevol gebouw.
Het Sportimonium vzw stelt onder voorwaarden een deel van haar museumdepot als transitdepot ter beschikking voor andere (bewaar)instellingen uit de provincie. Opvang van cultureel erfgoed kan enkel na afspraak met het Sportimonium.
Kostprijs
- Gratis
- de bewaring van archeologische ensembles
- de opvang van cultuurgoederen van openbare besturen gedurende 2 jaar.
- Te betalen kosten
- eventuele conservatiebehandelingen die noodzakelijk zijn voor een veilige en duurzame opvang van het ensemble of de cultuurgoederen
Publiekswerking

- Tentoonstellingen: wil je artefacten, ecofacten of onderzoeksdocumentatie ontlenen voor een tentoonstelling? De depotbeheerder legt de afspraken vast tussen de bruikleengever en de bruikleennemer.
- Onderzoek: zoek je een onderwerp voor een bachelor- of masterpaper of andere? Op basis van de onderzoeks- en assessmentrapporten helpt de depotbeheerder je graag op weg. Ook bachelor-en masterstudenten zijn welkom in het depot voor hun stage.
- Raadpleging van collecties: richt je aanvraag minimaal 1 week vooraf via erfgoeddepot@vlaamsbrabant.be of via Onroerend Erfgoeddepot Vlaams-Brabant, p/a dienst erfgoed, Provincieplein 1, 3010 Leuven.
Beschrijf het doel van je bezoek en geef indien van toepassing, een korte beschrijving van het onderzoeksproject.
Het erfgoeddepot en zijn atelier zijn niet vrij toegankelijk voor individuele bezoekers.
Infrastructuur

Het erfgoeddepot is ingericht in een voormalige militaire loods op de PIVO-site in Asse. De infrastructuur bestaat uit
- een laad- en los/transitruimte
- een bureau/onderzoeksruimte
- een werkruimte voor Monumentenwacht Vlaams-Brabant
- een technische/sanitaire ruimte
- een opslagruimte of eigenlijke depotruimte met
- een met rekken ingerichte hal (ca. 148 m²)
- een circulatieruimte (ruim 50 m²), die eventueel ook kan dienst doen voor de tijdelijke opslag van voorwerpen buiten formaat
- een koelcel en een multifunctioneel te klimatiseren kamer, elk met een binnenafmeting van ruim 18m², voorzien van rekken. Specifieke condities zijn te realiseren met kleine gesloten klimaatverpakkingen.
- een platformconstructie voor de opvang van niet-kwetsbaar archeologisch materiaal.
Extra informatie
Contact
- Onroerend Erfgoeddepot Vlaams-Brabant, Tel. 016 26 76 10, erfgoeddepot@vlaamsbrabant.be
- Jan De Cock, Onroerend Erfgoeddepot Vlaams-Brabant, Tel. 016 26 76 74, erfgoeddepot@vlaamsbrabant.be
Verwante pagina's
Reglement opname archeologisch ensemble
Publicaties
Onroerend Erfgoeddepot Vlaams-Brabant