Home  > Verkeer en mobiliteit  > Woon-werkverkeer  > Fietstest  > Info voor fietsers

Info voor fietsers

Doe mee aan de fietstest

Doe de fietstest!

Je kan deelnemen aan De Fietstest als je bedrijf zich inschreef.

 1. Meld je hier aan

 2. Na bevestiging word je uitgenodigd voor het startmoment in je bedrijf.

 3. Fiets drie weken naar je werk met je persoonlijke testfiets.

 4. Deel je ervaring in het evaluatieformulier.

Is je bedrijf nog niet ingeschreven? Kijk dan bij info voor bedrijven.

Veelgestelde vragen

 • Moet ik elke dag fietsen?
  Gebruik zo vaak mogelijk de fiets die je ter beschikking krijgt. Je engageert je om minstens de helft van je woon-werkritten met de fiets af te leggen tijdens de campagne.
 • Waar kan ik de accu van mijn fiets opladen?
  Je kan de accu opladen aan een gewoon stopcontact. Woon je op 10 km van je werkplek, dan moet je de batterij hoogstens 2 keer per week opladen.
 • Ben ik verzekerd?
  Schade aan de fiets of diefstal is verzekerd door de provincie Vlaams-Brabant. Lichamelijke schade onderweg naar het werk is gedekt door de arbeidsongevallenverzekering van je werkgever.
 • Kan ik de testfietsen aankopen?
  De elektrisch fiets wordt enkel aangeboden als bedrijfsfiets en wordt niet te koop aangeboden aan particulieren. De bakfiets en vouwfiets kunnen rechtstreeks aangekocht worden bij de verdeler. Laat je goed adviseren bij de aankoop van een e-fiets. Ga langs bij een fietshandelaar in de buurt en vraag zeker een testrit.
 • Wat te doen bij fietspech?
  Pech, maar niet onderweg? Bel de onderhoudsdienst van Velo vzw, te bereiken op 016-29 87 40. Meld het nummer van je testfiets en de locatie. Herstellingen worden uiterlijk 1 werkdag later uitgevoerd. Meldingen voor 10 uur ’s morgens worden de dag zelf opgelost.
  Voor pech onderweg kan je beroep doen op VAB pechverhelping (03- 253 60 14)
 • Hoe vind ik de aangenaamste fietsroute?
  De aangenaamste fietsroute naar je werk is vaak een andere dan het traject dat je met de wagen neemt. Zoek vooraf even wat de meest geschikte route is in een routeplanner. Google maps heeft een aparte fietsknop. Geraak je er niet uit, vraag dan persoonlijk routeadvies aan. 
 • Mag ik de elektrische fiets met de wagen vervoeren?
  Als je de fiets met de wagen vervoert, zorg dan voor een fietsendrager of een voertuig waarin je de fiets rechtop kan vervoeren. Het is niet toegestaan om de fiets liggend in je koffer te vervoeren. De elektrische bakfiets kan niet met een fietsendrager vervoerd worden. 
 • Wat voor kinderstoeltje heeft de bakfiets?    
  De bakfiets is uitgerust met een opvouwbaar zitje met 2 zitplaatsen (canopy bullitt seat). De kinderen worden vastgemaakt met een gordel rond het middel. Kinderen moeten zelfstandig kunnen zitten (ongeveer vanaf de leeftijd van anderhalf jaar). Wil je jongere kinderen vervoeren in de bakfiets? Geef dat dan aan bij je registratie. We zoeken een gepaste oplossing.
 • Mag ik een kinderstoeltje op een elektrische fiets bevestigen?
  Het is niet mogelijk om een eigen stoeltje op de elektrische fiets te bevestigen.
 • Hoe wis ik de gereden kilometers in de fietscomputer?
  Klik op de zwarte toets (boven de pijltjestoetsen) van je bedieningspaneel tot 'DST' op je scherm verschijnt. Hou de zwarte knop ingedrukt tot de kilometerstand begint te knipperen. Duw nogmaals op de zwarte knop. De gegevens van je fietscomputer zijn gewist. Enkel het totaal aantal gereden kilometers 'ODO' kan je niet wissen.
 • Foutmelding E012 verschijnt op de display van de e-fiets
  Bij het inschakelen van de stroom mag je geen druk uitoefenen op het pedaal. Schakel de stroom uit met de aan-uitknop van de display, haal je voet van het pedaal en schakel de stroom opnieuw in. Bij herhaaldelijke foutmeldingen neem je contact op met de onderhoudsdienst van Velo vzw op 016-29 87 40 
 • Hoe snel kan ik rijden met een elektrische fiets?
  Je snelheid hangt af van je eigen trapkracht en de gekozen motorstand. De elektrische ondersteuning is begrensd op 25 km/u. Als je sneller wil rijden, zal je stevig moeten doortrappen. Kom je nu al met een racefiets naar het werk, dan zal je niet sneller op het werk zijn met deze e-fiets. 

Extra informatie

Contact

Dienst mobiliteit (Infopunt fietsen), Tel. 016 26 75 44, fiets@vlaamsbrabant.be

Naar boven