Home  > Verkeer en mobiliteit  > Verkeersveiligheid  > Gordelcampagne  > Het belang van de veiligheidsgordel

Het belang van de veiligheidsgordel

Campagne Bij mij ben je veilig in Vlaams-Brabant

Gordelcampagne - Bij mij ben je veilig!

In België dragen veel te weinig mensen de gordel in de auto. Indien alle bestuurders en passagiers de gordel zouden dragen, zouden we jaarlijks vele tientallen doden en honderden gewonden kunnen vermijden. Met een gordel om ben je dus echt veiliger.

Het provinciebestuur wil minder verkeersdoden en werkte samen met de Vlaamse Overheid, de Vlaamse Stichting Verkeerskunde en het  Vias-institute de campagne Bij mij ben je veilig uit om iedereen aan te zetten altijd de gordel te dragen in de wagen, zowel voorin als achterin. Ook wordt samengewerkt met de gemeenten en politiediensten uit Vlaams-Brabant om sensibiliserende acties en controleacties uit te voeren rond de gordel.

De campagne moet iedereen, jong en oud, aanzetten om de gordel te dragen, in alle omstandigheden. De campagne richt zich op zes risicodoelgroepen die nog te weinig de gordel dragen:

  1. Bestuurders van 18 tot 29 jaar en passagiers van 15 tot 29 jaar
  2. Bezitters van een auto met airbag
  3. Bestuurders die korte verplaatsingen afleggen
  4. Personeel van bedrijven
  5. Gecontroleerde bestuurders en passagiers bij controles
  6. Jongeren die op het punt staan hun rijbewijs te halen

In 2018 worden in Vlaams-Brabant sensibiliserende acties rond de gordel gehouden. De politiediensten voeren controleacties uit op het dragen van de gordel in de maanden maart en juni.

Draag de gordel. Ook voor even

Of je nu vijf minuten onderweg bent of vijf uren, de kans op een ongeval tijdens een korte rit is reëel. Maak daarom steeds de klik.

Maak de klik. Ook bij een lage snelheid

Ook bij een lage snelheid is de gordel onmisbaar. Zonder gordel kan een botsing vanaf 20 kilometer per uur al dodelijk zijn. Bovendien loop je zonder gordel dubbel zoveel risico om voor het leven verminkt of gehandicapt te raken, zelfs bij 20 kilometer per uur.

Airbag zonder gordel is nutteloos

Zonder gordel heeft een airbag geen zin. Bij een snelheid van 50 kilometer per uur komt de impact van een aanrijding overeen met 35 keer je gewicht. Als je dus 70 kilo weegt en je rijdt 50 kilometer per uur, dan krijgt je bij een botsing een massa van meer dan 2 ton. Zonder gordel word je dan niet tegengehouden, zelfs niet meer een airbag.

Maak de klik. Ook achterin

Wie zich achterin niet vastklikt, kan bij een ongeval tegende inzittende voorin gesmakt worden. Als de passagiers achterin hun gordel dragen, hebben de inzittenden voorin zelfs tot 80% meer kans om te overleven.

Iedereen veilig met de gordel

Elke persoon die groter is dan 1,35 m is verplicht om de gordel te dragen. Kinderen (jonger dan 18 jaar) kleiner dan 1,35 m moeten plaatsnemen in een voor hen geschikt kinderbeveiligingssyteem, vastgemaakt met de veiligheidsgordel of Isofix.

In artikel 35.1.1 van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg is het volgende bepaald:
De bestuurder en de passagiers van auto’s die aan het verkeer deelnemen, moeten de veiligheidsgordel dragen, op de plaatsen die ermee zijn uitgerust.

De gordel dragen is verplicht

Zowel voorin als achterin de auto is het bij wet verplicht om de gordel te dragen.

Wie de gordel niet draagt, begaat een overtreding van de tweede graad en kan een onmiddellijke inning krijgen van 116 euro*. Wie het kinderzitje in de wagen niet of niet correct gebruikt, kan een onmiddellijke inning krijgen van 174 euro.

Publicaties

Maak de klik. Gordel altijd!

Gordelcampagne

Brochure met info over het gebruik van de veiligheidsgordel: tips, cijfers, nuttige adressen.

Alle publicaties

Naar boven