Home  > Verkeer en mobiliteit  > Fiets  > Functioneel fietsen  > Realisaties

Realisaties op het netwerk

Eén derde van netwerk gerealiseerd

Het uitgetekende bovenlokale functionele fietsroutenetwerk omvat 2.300 km Vlaams-Brabantse wegen. De gemeentes, de provincie en de Vlaamse overheid werken stap voor stap aan de realisatie van fietsvriendelijke infrastructuur op het netwerk.

Een overzicht (cijfers 2013):
  • 33% van het netwerk heeft fietsinfrastructuur die fietsvriendelijk is en volledig in overeenstemming met het Fietsvademecum is.
  • 39% van het netwerk heeft fietsinfrastructuur die niet conform is met dit Vademecum. De fietspaden zijn bijvoorbeeld smaller dan voorgeschreven door het Vademecum.
  • Op 28% van het netwerk is nog geen fietsinfrastructuur aangelegd.

Realisaties: enkele voorbeelden

Fietsbrug en fietspad Zoutleeuw

Kapelle-op-den-Bos
De gemeente Kapelle-op-den-Bos legde langs de Meiselaan aanliggende verhoogde enkelrichtingsfietspaden aan, over een lengte van 1,3 km. Ze ontving daarvoor 87.240 euro subsidies van de provincie Vlaams-Brabant.

Zoutleeuw
In de gemeente Zoutleeuw werd een vrijliggend tweerichtingsfietspad aangelegd tussen de dorpskern van Zoutleeuw en de dorpskern van Budingen. Voor deze 4 km aan fietsinfrastructuur ontving de gemeente een provinciale subsidie van 590.000 euro.

Affligem
Het vrijliggende fietspad langs de Aalstersedreef tussen Affligem en Aalst is 1 km lang. De gemeente ontving 183.841 euro provinciale subsidies voor dit project.

Lopende projecten

In heel wat gemeentes zijn projecten voor de aanleg of de verbetering van fietsinfrastructuur lopende: o.a. in Meise, Steenokkerzeel, Kampenhout, Keerbergen, Londerzeel, Bierbeek, Leuven, Herne, Ternat, Liedekere, Sint-Pieters-Leeuw en Dilbeek.

Daarnaast werkt de provincie samen met de betrokken gemeentes aan fietssnelwegen tussen Aarschot en Leuven, tussen Tienen en Leuven en Aarschot en Diest.

Een ander groots project is de realisatie van een fietssnelwegennetwerk dat Brussel en de Brusselse Rand met elkaar verbindt: het FietsGEN.

Extra informatie

Contact

Dienst mobiliteit (Infopunt fietsen), Tel. 016-26 75 44, fiets@vlaamsbrabant.be

Verwante pagina's

Naar boven