Home > Nieuws > Verkeer en mobiliteit > De F3-fietser in beeld

De F3-fietser in beeld (28 september 2018)

Woon-werkverkeer voor de sport

De provincie Vlaams-Brabant vroeg de fietsers op de F3, de fietssnelweg Leuven-Brussel om een korte vragenlijst in te vullen. 412 fietsers namen deel aan het onderzoek. Drie op vier fietsers zijn mannen, de gemiddelde leeftijd is 43 jaar. 

De fietssnelweg trekt heel wat pendelaars aan die de rit bijna dagelijks afleggen. 81% van de ondervraagden was op weg van of naar het werk. De gemiddelde afstand van een woon-werkrit op de fietssnelweg is 22,8 km. Die rit wordt aan een behoorlijk tempo afgewerkt, want de meeste fietsers komen binnen het uur aan op hun bestemming.

Twee op de drie fietsers doen de rit meerdere keren per week. Wie vaker op de fiets springt doet dat in de eerste plaats om meer aan sport te doen. Ontsnappen aan de file komt maar op de tweede plaats.

Opvallend: elektrische fietsen x 3

In 2012 fietste 9% van de F3-fietsers elektrisch. Dat aandeel is verdrievoudigd tot 26%. De vooruitgang van de elektrische fiets gaat ten koste van de gewone stadsfietsen. Het aandeel van de koersfiets bleef gelijk.

De speedpedelec is aan een behoorlijke opmars bezig. Vandaag fietst 8% van de respondenten op een snelle elektrische fiets. Die snelheidsverschillen baren sommige fietsers zorgen. Op brede rechte stukken zijn er weinig problemen. Het is vooral waar de fietssnelweg de dorpskern doorkruist, dat de bezorgdheden toenemen.

F toont de weg

In het voorjaar plaatste de provincie Vlaams-Brabant over het hele traject nieuwe wegwijzers en F-logo’s op het wegdek. De ondervraagde fietsers zijn daar heel tevreden over. 91% vindt dat de fietssnelweg makkelijker te herkennen is en daardoor ook beter te volgen. Acht op tien vindt dat het logo ook op andere fietssnelwegen moet aangebracht worden.

Veiligere oversteekplaatsen en beter onderhoud

De fietsers zijn tevreden over de kwaliteit van de F3. Het is een aangename en veilige fietsroute die grotendeels autovrij is. Als verbeterpunten staan veiligere oversteekplaatsen, meer seizoensgebonden onderhoud en een comfortabeler wegdek in de top 3.

Extra informatie

Contact

Dienst mobiliteit (Infopunt fietsen), Tel. 016 26 75 44, fiets@vlaamsbrabant.be

Externe websites

De F3, Leuven-Brussel

Documenten

Infografiek F3-bevraging [PDF, 1 blz, 1,20 MB]

Naar boven