Home  > Verkeer en mobiliteit  > Fiets  > Fietssnelwegen  > F3 - Leuven-Brussel

F3 - Leuven-Brussel (HST-route)

Hoe loopt de F3?

 • Afstand: 25,9 km
 • Traject: de fietssnelweg Leuven-Brussel (HST-route) volgt het traject van de hogesnelheidstrein tussen Leuven en Brussel en doet de stations Leuven, Herent, Veltem, Erps-Kwerps, Kortenberg, Nossegem en Zaventem aan.

De F3 op kaart

Op onderstaande kaart zie je de wenslijn van de HST-fietssnelweg.

Open de ArcGISkaart van de fietssnelweg F3 Leuven-Brussel (HST-route)

Troeven

 • langs de spoorlijn, dus een vlakke, rechte en snelle verbinding naar Brussel.
 • sterke wisselwerking tussen de fiets en het openbaar vervoer.

Ben jij een overtuigd gebruiker van de HST-route? Laat je vrienden, familie en collega's kennismaken met de F3!

Fietstellingen en bevragingen bewijzen het: de F3 is dankzij bovenstaande troeven een populaire fietssnelweg bij functionele fietsers onderweg tussen Leuven en Brussel.

Ben jij alvast overtuigd en wil je de route mee promoten? Of ken je de fietsweg nog niet en wil je ze wel eens uitproberen? Maak dan gebruik van de HST-fietskaart. Ze geeft een goed overzicht van de beschikbare infrastructuur en licht de toekomstplannen toe. Download de folder. Of vraag een of meerdere gedrukte exemplaren aan.

Stand van zaken - Lopende projecten

Toekomstbeeld fietsbrug R0 [JPG, 151,36 KB] Bedrijvenzones Zaventem, Machelen, Diegem bereikbaar dankzij fietsbrug over R0

In 2012 startte de Provincie Vlaams-Brabant een studie naar een kwaliteitsvol ontwerp voor het traject tussen Zaventem en Diegem (Machelen). Die studiefase is afgerond in 2014. De volgende stap is een technische studie en de vergunningsaanvraag door De Werkvennootschap in 2018. 

De eerste werken op het terrein zijn in 2019 gepland. De fietsbrug ligt dan over de R0 en maakt de F3 de bedrijvenzones van Zaventem, Machelen en Diegem zo bereikbaar voor fietsers.

 • Partners: De Werkvennootschap, Vlaams Gewest afd. Beleid, Agentschap Wegen en Verkeer, gemeente Machelen, gemeente Zaventem, NMBS en Infrabel
 • Vermoedelijke einddatum: 2019-2020


Meer veiligheid en comfort dankzij fietstunnels in Kortenberg

De F3 volgt de HST-spoorlijn, maar op enkele plaatsen in Kortenberg verlaat het fietspad dit traject om een baan over te steken. Deze 'omleidingen' worden binnenkort vervangen door fietstunnels en creëren zo:

 • verhoogde verkeersveiligheid: fietsers hoeven geen autowegen meer over te steken;
 • tijdswinst: het traject wordt 800 meter korter;
 • verhoogd rijcomfort: fietsers hoeven niet te vertragen en hebben geen last van minder comfortabel ingerichte oversteekplaatsen.

De werkzaamheden starten zomer 2018.

 • Partners: gemeente Kortenberg
 • Vermoedelijke einddatum: eind 2018/begin 2019


Met de fiets rechtstreeks tot in de luchthaven 

Via de vroegere spoorbocht naar de luchthaven in Nossegem kan je binnenkort fietsen naar de luchthaven. Wie met het openbaar vervoer naar de luchthaven reist, zal daar de fiets kunnen nemen naar de nabijgelegen activiteitenzones. Zo realiseren we samen met alle partners een betere fietsbereikbaarheid van de luchthaven, die met ongeveer 20.0000 werknemers een grote tewerkstellingspool is. 

De Provincie Vlaams-Brabant liet in 2013 een studie uitvoeren naar de haalbaarheid van de fietsweg met een eerste voorontwerp. Brussels Airport Company (BAC) is eind 2017 gestart met de technische ontwerpstudie. BAC voorziet de vergunningsaanvraag in 2018. De eigenlijke werkzaamheden zijn gepland in 2019. 

 • Partners: Brussels Airport Company, gemeente Zaventem en Vlaams Gewest afd. Beleid. 
 • Vermoedelijke einddatum: 2019

CHIPS: HST-route attractiever, veiliger en herkenbaarder dankzij Europa

Logo - Interreg Noord-West Europa Vanaf 2016 wordt er drie jaar sterk ingezet op innovatieve maatregelen die gebruikers van de fietssnelweg tussen Leuven en Brussel:
 • moeten helpen om zich beter te oriënteren;
 • hen meer over de omgeving informeren;
 • veiligere en comfortabelere ritten bieden.

De investeringen en bijhorende campagnes moeten de fietssnelweg ook een sterk imago geven en automobilisten verleiden ook voor de fiets en de snelle fietsverbinding te kiezen. De inspanningen maken deel uit van CHIPS - Cycle Highways Innovation for smarter People transport and Spatial planning. Innovatie in fietssnelwegen voor slimmer personenvervoer en ruimtelijke ordening - een Europees project rond fietssnelwegen.

De provincie Vlaams-Brabant ontwikkelt samen met partners uit eigen land en uit de buurlanden innovatieve oplossingen en maatregelen om het maximum uit fietssnelwegen te halen. In totaal investeren de CHIPS-partners in vijf fietssnelwegen.

 • Nationale partners: stad Leuven, gemeenten Herent, Kortenberg, Zaventem en Machelen, Flanders Bike Valley, de provincie Antwerpen, De Lijn, Brussel Mobiliteit, Ruimte Vlaanderen en het Departement Mobiliteit en Openbare Werken, Fietsberaad Vlaanderen en Mobiel 21.
 • Internationale partners: provincie Gelderland (Nederland), de Duitse regio’s Ruhr, Frankfurt en Rhein-Neckar, de Britse fietspromotor Sustrans, de Nederlandse hogeschool NHTV en de Europese Fietsersfederatie (ECF).

CHIPS wordt voor een deel gefinancierd door het Europese subsidieprogramma Interreg Noordwest-Europa. Dat programma steunt transnationale samenwerking om de regio Noordwest-Europa economisch te versterken en innovatie, duurzaamheid en cohesie in de hand te werken.

Kalender

01 mei 2018

F3 en e-bike in Herent

Ontdek jouw fietssnelweg samen met het gemak van de elektrische fiets. Laat je overtuigen dankzij een namiddag vol loopfietsjes, e-bikes en F3-weetjes

Alle activiteiten

Naar boven