Home  > Verkeer en mobiliteit  > Fiets  > Fietssnelwegen  > F212 - Asse-Brussel

F212 - Asse-Brussel

Hoe loopt de F212?

 • Afstand: 8,2 km
 • Traject: De fietssnelweg Asse-Brussel loopt langs de spoorlijn Dendermonde-Jette en verbindt Asse station met het station van Zellik, het researchpark Zellik en Brussel. De F212 wordt ook wel AB-route of nog de OMA B-route genoemd. De F212 sluit namelijk aan op de route Opwijk-Merchtem-Asse, de OMA-route. 

Op onderstaande kaart vind je de wenslijn van de route. Deze wenslijn is theoretisch: de effectieve loop van de route kan nog gewijzigd worden. Voorlopig is de route ook nog niet op alle stukken van deze wenslijn befietsbaar.

Troeven

 • langs de spoorlijn, dus een vlakke, rechte en snelle verbinding naar Brussel
 • sterke wisselwerking tussen de fiets en het openbaar vervoer (stations Asse, Zellik en Jette)
 • aangenaam, autovrij en veilig alternatief voor de N9

Stand van zaken - Gerealiseerde projecten

Eerste twee fases afgewerkt en befietsbaar

In een eerste fase (2012) is de fietssnelweg van Asse station tot de Petrus Ascanusstraat aangepakt. Dit gedeelte van de F212 is zo goed als volledig autovrij. 

De tweede fase, het tracé tussen de Petrus Ascanusstraat en de Kruiskouter ging officieel open in april 2016: dankzij een aanliggend dubbelrichtingsfietspad kan je nu comfortabel, veilig en snel fietsen van Asse station tot de Kruiskouter. Deze fietssnelweg, parallel met de spoorlijn vormt een ideaal alternatief voor de Brusselsesteenweg en zorgt ervoor dat kinderen en jongeren nu al veilig met de fiets naar school kunnen rijden.

 • Partners: gemeente Asse, Infrabel (Fase 1 & 2); verkavelaar (Fase 2)
 • Einddatum: 2012 (Fase 1), april 2016 (Fase 2)

Deeltraject Isidoor Crockaertstraat-Goede Luchtwijk fietsklaar

Dit onderdeel van de AB-route is perfect befietsbaar. Op termijn wordt er ook hier een spoorovergang gesloten, waardoor er nog nauwelijks autoverkeer zal zijn. En het dus alleen maar nog aangenamer fietsen zal zijn.

 • Partners: gemeente Asse
 • Einddatum: 2016

Stand van zaken - Lopende projecten

Fase 7 en fase 8 van start

De haalbaarheidsstudie voor het traject van Zellik station tot de R0 met integratie van het Researchpark Zellik werd in 2015 afgerond. Dit resulteerde in 2016 in een ontwerp. In oktober 2017, na aflevering van de bouwvergunning is de realisatie van fase 7, van de Oude Merchtemsebaan in Zellik tot onder de Brusselse ring (R0) van start gegaan. Fase 8 vanaf de R0 tot aan Ganshoren volgt aansluitend.

 • Partners: gemeente Asse, Infrabel
 • Vermoedelijke einddatum: 2018

Intensieve samenwerking met Infrabel: fietstunnel en viaduct vervangen overwegen

In het gedeelte vanaf de Spoorwegbaan tot het Researchpark Zellik (vanaf de vierde fase) worden vijf overwegen afgeschaft. Infrabel legt onder meer een fietstunnel ter hoogte van de Langestraat aan. Ook voorziet ze de bouw van een viaduct ter vervanging van de overweg aan Bomaco, gelegen aan de Oude Merchtemsebaan (fase 6). De bouwvergunning voor de sluiting van de overwegen in de Sleutelbloemstraat (Asse), De Breukeleer (Bekkerzeel) en Voetweg (Bekkerzeel) en de vervanging door een fietstunnel is intussen afgeleverd.

De eerste werken op het terrein worden in 2017 verwacht.

 • Partners: gemeente Asse, Infrabel
 • Vermoedelijke einddatum: 2019 (Fietstunnel)

Extra informatie

Nieuws

Meer comfort voor treinreizigers in Zellik dankzij F212

In de eerste helft van 2018 leggen we het stukje fietssnelweg ter hoogte van de stopplaats Zellik aan. Bovendien zetten we hier in op een betere toegankelijkheid van de stopplaats en meer comfort voor de fietsende pendelaar.

Alle nieuwsberichten

Naar boven