Home  > Verkeer en mobiliteit  > Fiets  > Fietssnelwegen  > De fietssnelwegen in Vlaams-Brabant

Waar liggen de Vlaams-Brabantse fietssnelwegen?

Overzicht van de fietssnelwegen in Vlaams-Brabant

De fietssnelwegen in Vlaams-Brabant [PNG, 253,88 KB]

Vlaams-Brabant telt verschillende fietssnelwegen die grotendeels zijn gerealiseerd.

Verder werken we ook aan nieuwe fietssnelwegen.

De fietssnelwegen op kaart

Ontdek alle fietssnelwegen in Vlaams-Brabant. Per fietssnelweg zie je de afstand, of je er al op kan fietsen en hoeveel km er gerealiseerd is. 

Fietssnelwegen in de Vlaamse Rand

In 2012 voerde de provincie Vlaams-Brabant, samen met het Vlaams Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een studie uit om fietsassen met een hoog potentieel uit te tekenen in de Vlaamse Rand en Brussel: een FietsGEN, als aanvulling op het (openbaarvervoer)GEN. 

Het resultaat: 15 fietssnelwegen - grotendeels nog te realiseren - die de Vlaamse Rand en Brussel met elkaar verbinden. Ze lopen tot zo'n 15 kilometer buiten het centrum van Brussel.

De realisatie gebeurt stap voor stap. Gemeenten kunnen hiervoor subsidies aanvragen bij de provincie. De kosten voor het ontwerp en voor de aanleg kunnen in sommige gevallen zelfs tot 100% gesubsidieerd worden.

Fietssnelwegen in arrondissement Leuven

Ook in het arrondissement Leuven werden enkele fietssnelwegen uitgetekend. Ze verbinden de grootste steden van het arrondissement met elkaar: Aarschot, Diest, Tienen en Leuven. Voor de realisatie zijn er subsidies voorzien.

Daarnaast telt Vlaams-Brabant ook een tiental fietssnelwegen die grotendeels gerealiseerd zijn en aangeduid werden als non-stop-hoofdroutes in het Bovenlokaal Functioneel Fietsnetwerk (BFF). Gemeenten die deze fietssnelwegen willen verbeteren, kunnen rekenen op de gewone subsidies in het kader van het Fietsfonds-subsidiereglement.

Naar boven