Home  > Rijopleidingen  > Behalen van een rijbewijs  > Train the trainer voor rij-coach bij begeleiding van kandidaten rijbewijs C

Train the trainer voor rij-coach bij begeleiding van kandidaten rijbewijs C

Doelstelling

Na deze opleiding weet je hoe je een collega optimaal op de werkplek kunt begeleiden om extra rijervaring op te doen en zo zijn slaagkansen op het praktisch examen rijbewijs C met vakbekwaamheid te verhogen en de schadegevallen in het bestuur te verlagen. Tegelijk fris je je eigen rijvaardigheid en principes rond schadepreventief rijden op.

Doelgroep en vereiste voorkennis

Opleiding specifiek voor de rij-coaches van lokale besturen die een cursist begeleiden om extra rijervaring met een vrachtwagen op te doen tijdens de werkuren.  De opleiding wordt georganiseerd met 2 deelnemers.
Je bent minimaal 24 jaar oud en hebt een identiteitsdocument, afgeleverd in België. Je hebt ten minste 6 jaar een Belgisch of Europees rijbewijs C en beschikt over een geldig bewijs van vakbekwaamheid. Je bent gedurende de laatste 3 jaar niet vervallen geweest van het recht om een motorvoertuig te besturen en hebt voldaan aan de onderzoeken die je eventueel door de rechter zijn opgelegd.

Methode en leermiddelen

Na een korte theoretische benadering wordt vooral aandacht besteed aan praktische toepassingen met eigen voertuig.

Inhoud

Bij deze opleiding wordt onder andere ingegaan op:
  • Theoretische intro: wegcode - methodische constructieve aanpak. 
  • Technische basiskennis met aandacht voor persoonlijke verbeterpunten.
  • Zithouding, spiegelgebruik & kijktechniek, dode hoek & blinde vlekken rond de sleep, remsystemen, noodremmingen, remmen en uitwijken, rem/stopafstand, beperkingen van het voertuig, voertuigbeheersing.
  • Gevaren bij te snel rijden met een vrachtwagen en de invloed van de lading op het voertuig.
  • Manoeuvres op het terrein + rit op de openbare weg. Je  krijgt een brede waaier van regels in een transparant en correct afsprakenkader.
  • Praktijk: voorafgaande controles van het voertuig - zithouding -spiegelgebruik - alle examenmanoeuvres worden uitvoerig stapsgewijs uitgelegd en gereden. Rit op de openbare weg met accenten op moeilijke situaties en gericht naar het examen.

Beoordelingswijze

De docent beoordeelt de actieve deelname van de cursist.

Plaats en data

PIVO
Poverstraat 75
1731 Asse
lesdata: in overleg te bepalen

Duur

6 uur

Prijs

315 euro

Contact

Cel rijopleidingen
tel. 02-456 89 46
pivo.rijopleidingen.verkeer@vlaamsbrabant.be