Home  > Informatica  > Maatwerk  > Workshop - Windows IPv6 ready maken

Workshop - Windows IPv6 ready maken

Doelstelling

Het IP-protocol versie 4 ligt al een tijdje aan de basis van onze huidige netwerken. Er wordt momenteel veel gesproken over IP versie 6 die eraan komt. Maar wanneer? En moeten we ons daarop voorbereiden?
De eerste vraag kan nog niemand beantwoorden, maar dat het er zit aan te komen, dat is wel duidelijk. Zie maar naar de verschillende websites die enkel met IPv6 te bereiken zijn en onze Internet Service Providers, zoals Belnet, die de omschakeling promoten.
Met deze workshop willen we onze Windowssystemen klaar maken voor de verandering naar IPv6. Niet dat IPv4 volledig zal  worden vervangen, maar we gaan kijken naar wat er mogelijk is om in Windows die instellingen aan te passen waarbij IPv4 naast IPv6 loopt, de zogenaamde ‘dual stack’. De netwerkcomponenten spelen daar een belangrijke rol in, zoals zal worden aangetoond.

Doelgroep en vereiste voorkennis

Systeemverantwoordelijken met voldoende kennis van IP en die bij voorkeur reeds aan andere IT-workshops van het PIVO hebben deelgenomen.
Zij die verantwoordelijk zijn voor het systeembeheer van netwerken en meer te weten  willen komen over IPv6 en beslissingen moeten nemen over de technische implementatie ervan.

Methode en leermiddelen

We maken gebruik van virtualisatie software om de workshops te organiseren. Enerzijds simuleren we een Windows Active Directory netwerk met IPv6 enabled clients en anderzijds emuleren we een VLAN-netwerk waarbij de router een cruciale rol zal spelen in de IPv6-adressering.

Inhoud

  • GNS3 emulatie van een Active Directory netwerk met een Windows server en clients in IPv4.
  • TCP/IP stacks aanpassen en Windows services daarop laten draaien.
  • Configuratie van de routers naar IPv6.
  • Leggen van een IPv6 tunnel naar het IPv6 Internet met de Windows systemen.

Beoordelingswijze

Niet van toepassing.

Plaats en data

op aanvraag

Duur

12 uur (2 sessies van 6 uur)

Prijs

op aanvraag

Contact

informaticaschool
tel. 02-454 82 70
pivo.informatica@vlaamsbrabant.be