Home  > Informatica  > Maatwerk  > Workshop - site-to-site VPN opzetten

Workshop - site-to-site VPN opzetten

Doelstelling

Het woord ‘Virtual Private Network’ is niet meer weg te denken in de IT-wereld, vooral omdat het een goedkoop alternatief is om een eigen netwerk te maken.
Maar wat is dat nu eigenlijk? Is het een Layer 2- of een Layer 3-VPN? Termen die nog al eens door  elkaar  worden gehaald. Wat er ook van is, met deze workshop willen we de beginselen aantonen die aan de basis liggen om van een privaat netwerk  over een publiek netwerk te maken.

Doelgroep en vereiste voorkennis

Systeemverantwoordelijken met voldoende kennis van IP en die bij voorkeur reeds aan andere IT-workshops van het PIVO hebben deelgenomen.
Zij die verantwoordelijk zijn voor het systeembeheer van netwerken, meer te weten  willen komen over de techniek achter VPN en beslissingen moeten nemen over de technische implementatie ervan.

Methode en leermiddelen

We maken gebruik van virtualisatiesoftware om de workshops te organiseren. Enerzijds simuleren we twee LAN-netwerken met internet als gateway en anderzijds emuleren we VPN-gateways waartussen een IP-tunnel wordt gelegd. Het aansluiten op het Explore netwerk van Belgacom wordt ook gerealiseerd om de Layer 2-VPN aan te tonen.

Inhoud

  • Packet Tracer simulatie van IPSEC VPN gateways.
  • GNS3 emulatie van IPSEC tunnels en van een MPLS netwerk.
  • Configureren van VPN gateways tussen verschillende LAN sites.
  • Configureren van de routers op het MPLS netwerk.
  • Configureren van remote access VPN op Internet.

Beoordelingswijze

Niet van toepassing.

Plaats en data

op aanvraag

Duur

18 uur (3 sessies van 6 uur)

Prijs

op aanvraag

Contact

informaticaschool
tel. 02-454 82 70
pivo.informatica@vlaamsbrabant.be