Home  > Informatica  > Maatwerk  > Startersopleiding voor IT'ers

Startersopleiding voor IT'ers

Doelstelling

Tijdens een achtdaagse cursus raak je vertrouwd met de werking van computernetwerken. Via realistische praktijkoefeningen en glasheldere theoriemomenten leer je de basisvaardigheden van het vak. Je zal na de opleiding zowel op theoretisch vlak als in de dagelijkse praktijk een stuk sterker in je job staan.

Doelgroep en vereiste voorkennis

Ben je pas gestart als IT-medewerker? Wil je graag basiskennis verwerven over datacommunicatie? Of ben jij de IT-verantwoordelijke die het netwerk draaiende houdt? Dan is dit je kans! Voor deze opleiding is geen voorkennis vereist.

Methode en leermiddelen

Theoretische momenten met veel aandacht voor ervaringsuitwisseling en praktische maar vooral realistische labo-oefeningen waarin je problemen leert opsporen, analyseren en oplossen. Tijdens deze opleiding leer je werken met echte en virtuele netwerkapparatuur.

Inhoud

 • Datacommunicatie thuis:
  Wat heeft mijn pc nodig om te kunnen communiceren (hardware)? Welke zaken moeten softwarematig in de pc worden geconfigureerd om te kunnen communiceren? Heb ik nog andere componenten nodig? Hoe geraak ik op het internet?
 • Datacommunicatie in een werkomgeving:
  Welke componenten zijn er nodig om te kunnen communiceren en wat is de taak van iedere component? Hoe plan je een netwerk? Topologie van een netwerk. Hoe communiceren deze componenten met elkaar? Hoe verloopt de internetcommunicatie fysisch?
 • Datacommunicatie over het internet: hoe verloopt dat?
 • Data van host tot host:
  Modellen (TCP/IP en OSI).
 • Toegang tot het netwerk:
  Fysische layer. Ethernet. Netwerk layer. Transport layer.
 • Troubleshooting aan de hand van korte en realistische labo’s:
  Hoe ga je te werk? Hoe troubleshooting gestructureerd benaderen?

Beoordelingswijze

Niet van toepassing.

Plaats en data

op aanvraag

Duur

48 uur (8 sessies van 6 uur)

Prijs

op aanvraag

Contact

informaticaschool
tel. 02-454 82 70
pivo.informatica@vlaamsbrabant.be