Home  > Informatica  > Maatwerk  > Netwerkbeveiliging

Netwerkbeveiliging

Doelstelling

Er gaat tegenwoordig geen dag voorbij zonder een nieuwsbericht over het lekken van belangrijke informatie, het inbreken in computersystemen of het kraken van paswoorden of andere beveiligde info. Organisaties hechten de dag van vandaag veel belang aan de beveiliging van informatie, maar hoe realiseer je dat in de praktijk? Tijdens deze praktijkgerichte, 12-daagse cursus leer je een veiliger netwerk technisch tot stand te brengen. Bovendien zal je sterker staan bij het onderhandelen met leveranciers van allerhande beveiligingsoplossingen.

Doelgroep en vereiste voorkennis

Alle informaticaverantwoordelijken of systeembeheerders van besturen of andere organisaties. De CNAP-cursus van de afgelopen jaren gevolgd hebben is een pluspunt, maar geen absolute vereiste.
Voor politiecursisten is deze opleiding erkend (EDA3575).

Methode en leermiddelen

Gedurende twaalf dagen hands-on werken met firewalls en andere technieken. Je maakt gebruik van simulatiesoftware die hardware-apparatuur vervangt, maar die wel in een bestaand netwerk ingeschakeld kan worden. De theorie komt op de achtergrond, maar is wel nodig voor het begrijpen van de labo-oefeningen.

Inhoud

  • Beveiliging komt alle dagen in het nieuws: waarom en waartegen moet een netwerk beveiligd zijn?
  • Servers, routers, draadloze zenders ...: hoe verleen je op een veilige manier toegang tot al deze netwerkapparaten?
  • Een bezoeker plugt met zijn laptop in op je netwerk. Gevolg: een virusoutbreak: wie is het, wat mag hij en wat doet hij op je netwerk?
  • Hackers leggen je netwerk plat: welke firewalltechnologieën zijn er als beveiliging tegen aanvallen van hackers om dat te voorkomen?
  • Een virusbesmetting ondanks recente anti-virusupdates: wat doe je tegen aanvallen van viruswormen die plots op je netwerk afkomen?
  • De ketting is maar zo sterk als de zwakste schakel: de eindgebruiker. Wat met de beveiliging van het interne netwerk?
  • Collega's weten blijkbaar van elkaar wat ze in hun mails versturen: hoe vermijd je dat iemand gegevens kan lezen over het netwerk?
  • Sommige medewerkers mogen thuis werken: hoe zet je een degelijke VPN voor hen op? Of hoe kun je op een goedkope en veilige manier verschillende sites via het internet met elkaar verbinden?
  • Hoe veilig ben je zelf als beheerder bezig in je eigen netwerk? Laat je een security-audit uitvoeren vóór een hacker dat in jouw plaats doet?

Beoordelingswijze

Niet van toepassing.

Plaats en data

op aanvraag

Duur

72 uur (12 sessies van 6 uur)

Prijs

op aanvraag

Contact

informaticaschool
tel. 02-454 82 70
pivo.informatica@vlaamsbrabant.be