Home  > Over de provincie  > Veiligheid  > Burenbemiddeling, administratieve sancties en rally's  > Burenbemiddeling

Burenbemiddeling

Wat houdt burenbemiddeling in?

Cartoon burenbemiddeling (Quirit)

Burenbemiddeling is een methodiek om conflicten tussen buren bij de wortel aan te pakken. Het gaat over maatschappelijke fenomenen:

 • geluidsoverlast
 • schelden
 • intimidatie
 • roddelen
 • huisdieren
 • vuilnis
 • het onverantwoord plaatsen van schuttingen
 • ...

Burenbemiddeling vermijdt dat conflicten escaleren, verbetert de communicatie en het leefklimaat in de buurt, herstelt het sociaal weefsel en vermijdt dat politie en justitie moeten tussenkomen.

De federale afdeling van de provincie Vlaams-Brabant stimuleert de oprichting van lokale burenbemiddelingsinitiatieven. Concreet wordt opleiding in de methodiek van (buren-)bemiddeling aangeboden aan geïnteresseerde vrijwilligers.

Word ook vrijwillige burenbemiddelaar

De provincie biedt een opleiding tot burenbemiddelaar aan.

 • De vrijwilligers moeten beschikken over sociale en communicatieve vaardigheden, ze zijn integer en discreet en in staat om een neutrale, objectieve houding aan te nemen.
 • Het opleidingsniveau is daarbij niet zo belangrijk. Beschikken over kennis en werking van gemeente, politie en justitie strekt tot aanbeveling, maar is geen absolute noodzaak.
 • De vrijwilligers moeten natuurlijk wel bereid zijn tijd vrij te maken voor de opdracht en eerst akkoord gaan om de (gratis) opleiding te volgen die de provincie organiseert.

Schrijf je in voor de opleiding burenbemiddeling

Kandidaten burenbemiddelaars schrijven zich in voor de opleiding burenbemiddeling via burenbemiddeling@vlaamsbrabant.be.

Nadat je ingeschreven bent, word je uitgenodigd voor een verkenningsgesprek door de medewerkers van de dienst Maatschappelijke Veiligheid, cel burenbemiddeling.

Uitleenbare DVD Burenbemiddeling

Via Youtube kan je een aantal korte fragmenten bekijken uit het filmpje "Burenbemiddeling in Vlaams-Brabant". De volledige film (duur: 21 minuten) kan aangevraagd worden door politie- en gemeentediensten. Vul hiervoor het uitleenformulier in dat je onderaan deze pagina vindt. De provinciale coördinatoren geven er graag een woordje uitleg bij.

Bekijk een fragment van de film via Youtube

Bekijk de volledige film via Youtube

Meer info

Dienst maatschappelijke veiligheid
T.a.v. Burenbemiddeling
Provincieplein 1
3010 Leuven

burenbemiddeling@vlaamsbrabant.be
Tel. 016-26 78 01

Contacteer de burenbemiddelaar in uw gemeente

Het telefoonnummer en e-mailadres van de burenbemiddelaar in jouw gemeente vind je onderaan deze pagina.

Nieuws

Opleiding burenbemiddeling 2019

Van maart tot en met mei 2019 organiseert het PIVO (Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding) de opleiding tot burenbemiddelaar in Relegem (Asse).

Alle nieuwsberichten

Naar boven