Home > Kalender > Over de provincie > Plattelandstoer

Plattelandstoer

Inspiratiedag

Op het platteland staan we niet stil. De voorbije jaren werden heel wat mooie projecten gerealiseerd. Bezoek met ons deze boeiende projecten. Laat je inspireren en wissel ideeën uit met andere plattelandsactoren.

Schrijf je in voor 7 oktober

Programma

 • 09.30 uur: onthaal met ontbijt in Den Diepen Boomgaard
 • 10.00 uur: rondleidingen / bezoeken
  • Den Diepen Boomgaard
   Den Diepen Boomgaard is een bio-boerderij met sociale werkplaats. Ze bieden werkkansen aan mensen die elders op de arbeidsmarkt uit de boot vallen. De oudste kern van de hoeve dateert mogelijk al van de 17de eeuw. Het project wil de erfgoedwaarde herstellen. Met deze renovatie moet de sociale werkplaats in staat zijn een aangepaste werkomgeving aan te bieden aan de medewerkers en vrijwilligers waardoor er extra tewerkstellingskansen gecreëerd kunnen worden. Ook de beleving via zelfoogst, de conceptstore, het educatief aanbod voor scholen en verenigingen kunnen op deze manier blijven groeien.(Promotor: den Diepen Boomgaard vzw)

  • Digitaal wandelnetwerk
   Het wandelnetwerk is uitgebouwd in de gemeenten Affligem, Asse, Opwijk, Merchtem, Wemmel, Londerzeel, Meise, Kapelle-op-den-Bos, Grimbergen, Zemst en Vilvoorde. Ten westen van de autoweg A12 is het bewegwijzerd met de bekende paaltjes, goed voor 365 km in Vlaams-Brabant. Ten oosten van de A12 verdwijnen de bordjes en wegwijzers maar het wandelnetwerk is er nog. Onzichtbaar? Ja, maar digitaal zie je de knooppunten nog. Met de app als gids stap je 300 km door Vilvoorde, Grimbergen, Zemst, Kapelle-op-den-Bos en een deel van Meise. (Promotor: Regionaal Landschap Brabantse Kouters en Toerisme Vlaams-Brabant)

  • Boerentram Grimbergen
   De leerlingen van de Don Boscoschool werkten enkele jaren aan de restauratie van de Boerentram. De tram zorgde voor de ontsluiting van het platteland en speelde dan ook een belangrijke rol in de geschiedenis van Grimbergen. De tram ging even op vakantie naar een beschermde stelplaats in Knokke. Nu ook de stelplaats in Grimbergen is vernieuwd, kan je hem terug in zijn oude stal bewonderen. (Promotor: Gemeente Grimbergen)

 • 12.00 uur: Lunch bij Cohousing De Okelaar
 • 13.00 uur: Bezoek Cohousing De Okelaar
  De Okelaar is een cohousingproject voor 23 gezinnen, met mensen van alle leeftijden en een grote sociaaleconomische mix. Het is een ecologisch, sociaal en spiritueel project. Het centrum is gevestigd in een oud klooster annex dorpsschool, ooit het hart van het sociale leven. Voor de afwerking van het gemeenschapscentrum kregen ze subsidies. (Promotor: De Okelaar CVBA SO)
 • 14.00 uur: Bezoek Hoeve Heierveld
  Hoeve Heierveld is een initiatief van vzw De Rotonde samen met vzw MPC Sint Franciscus, twee voorzieningen voor personen met een beperking. Samen willen ze een innovatieve bed and breakfast starten waar iedereen welkom is. Een inspirerende plek waar mensen samenkomen, mekaar ontmoeten en tot rust komen in een ongedwongen sfeer. In 2017 werd het bakhuis met houtoven gerestaureerd volgens oude technieken. Tijdens ons bezoek zullen ze ook Assekoeken bakken in deze bakoven. (Promotor: vzw MPC Sint Franciscus)
 • 15.15 uur: Terug bij Den Diepen Boomgaard
  • Projectbezoek Brussel Lust
   Met dit project stimuleert de KVLV land- en tuinbouwers in de Vlaamse Rand rond Brussel om hun duurzame land- en tuinbouwproducten te vermarkten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
   Promotor: KVLV, Vrouwen met Vaart vzw

  • Projectbezoek Hop AAA+
   In het project HOP AAA+ hebben verschillende hopactoren zich verenigd. Ze slaan de handen in elkaar om hop, in al zijn facetten, terug sterker op de kaart zetten in de provincie Vlaams-Brabant. Het zal de hopcultuur versterken en het hoperfgoed ontsluiten, de hopteelt doen heropleven en inzetten op korte keten verkoop, hop als streekproduct in de kijker zetten en de streek als hopstreek promoten.
   Promotor: Regionaal Landschap Schelde-Durme

  • Bedanking door gedeputeerde Monique Swinnen

  • Bezoek aan biowinkel Den Diepen Boomgaard

 • 16.30 uur: Receptie

Organisator

Eva Roeykens
Plattelandscoördinator, Tel. 016 26 74 11, platteland@vlaamsbrabant.be

Wanneer

dinsdag 22 oktober 2019 van 08.30 tot 17.00 uur

Locatie

Den Diepen Boomgaard, Rijkenhoekstraat 80 - 1850 Grimbergen

Schrijf je in voor de plattelandstoer

Velden met een * moet je invullen.

Rechtstreekse link naar het invulformulier.

Wij respecteren jouw privacy: www.vlaamsbrabant.be/privacy

Naar boven