Home > Kalender > Over de provincie

Studievoormiddag: Taalstimulering in je gemeente: wat, voor wie en hoe?

Belang van thuistaal én het Nederlands

Taalstimulering in je gemeente

De diversiteit in scholen neemt toe. Leerkrachten stimuleren kinderen en jongeren die het Nederlands niet als moedertaal hebben om in de vrije tijd Nederlands te oefenen. Hoe kan je hier in jouw gemeente op inzetten? Is dit een opdracht van de jeugddienst? En moet het reguliere jeugdwerk hier ook aandacht voor hebben? 
Misschien heb je al ervaring en een aanbod in je gemeente maar wil je andere vormen en praktijkvoorbeelden leren kennen. Of is dit nieuw voor jou en weet je niet goed hoe en waar te beginnen 
Schrijf je in!

Programma

 • 09.15 uur - Ontvangst
 • 09.45 uur - Algemeen kader en visie
 • 10.45 uur - Workshops A, B, C - ronde 1
 • 11.30 uur - Pauze
 • 11:45 uur - Workshops D, E en F - ronde 2
 • 12.30 uur - Broodjeslunch en keuzes maken aan de hand van enkele vragen

Algemeen kader en visie

Wat is taalstimulering in de vrije tijd van kinderen en jongeren? Welke vormen bestaan er? Hoe bepaal je welk kind tot de doelgroep van zo’n aanbod behoort? Het Agentschap Integratie en Inburgering biedt een antwoord op deze vragen. Met de introductie, de daaropvolgende workshops en enkele vragen tijdens de broodjeslunch kan je straks in jouw gemeente keuzes maken.
Door het Agentschap Integratie en Inburgering

Workshops ronde 1 - start om 10.45 uur

 • A Boekenstoet – Voorlezen aan huis
  ‘Boekenstoet’ is een voorleesproject dat zich richt op anderstalige en/of taalzwakke kinderen van 5 tot 9 jaar. Je komt te weten hoe je een boekenstoet zelf kan opstarten in je gemeente. De provincie Vlaams-Brabant kan je hierbij ondersteunen
  door de provincie Vlaams-Brabant
 • B Jeugdwerkkoepels en meertaligheid
  Wat doen jeugdwerkkoepels rond meertaligheid en het onthaal van anderstaligen? Op welke manier ondersteunen zij hun lokale groepen die hiermee geconfronteerd worden?
  door Chiro Vlaanderen, de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk en Scouts en Gidsen Vlaanderen
 • C Een taalbad organiseren – DIY
  Je hebt in je gemeente goede animotoren en denkt eraan om met hen een taalbad of ander taalstimulerend initiatief op te starten. Hoe start je met je organisatie? Hoe zorg je ervoor dat je de juiste doelgroep bereikt?
  door groep Intro en OCMW Grimbergen

Workshops - Ronde 2 - start om 11.45 uur

 • D Maak je bestaand aanbod toegankelijk voor anderstalige kinderen en families
  Tijdens de krokusvakantie kunnen kinderen en families deelnemen aan het vrijetijdsaanbod Spocje: spel, avontuur, workshops, circus, film, muziek, literatuur, sport ... Sinds vorig jaar zetten de organisatoren expliciet in op het toegankelijk maken van het aanbod voor anderstaligen.
  door de organisatoren van Spocje (Overijse)
 • E Hoe maak je je aanbod bij anderstalige ouders bekend en hoe leid je hen toe?
  Je wil je activiteit bekendmaken bij ouders die het Nederlands niet als moedertaal hebben. Hoe doe je dat? Hoe zorg je ervoor dat ze jouw informatie begrijpen? Het informeren en betrekken van de juiste partners zorgt bovendien voor goede promotie en toeleiding naar je activiteit.
  door vzw ‘de Rand’
 • F Interactieve thematafel: taalbeleid
  Het is niet altijd even gemakkelijk om het taalbeleid van je gemeente strikt te volgen in je speelpleinwerking of bij andere activiteiten. Hoe ga je hier als jeugdconsulent of integratieambtenaar mee om naar je animatoren?
  door Vlaamse Dienst Speelpleinwerk

Doelgroep

Jeugdconsulenten, integratieambtenaren, medewerkers van andere gemeentediensten, ocmw-medewerkers, ...

Inschrijven

Schrijf je uiterlijk op 22 februari 2018 in op vlaamskarakter@vlaamsbrabant.be met vermelding van je naam, je gemeente/organisatie, je functie, e-mailadres en welke workshops je wil volgen in ronde 1 en 2.
Wie wil kan een attest van deelname krijgen.

Organisator

Wanneer

donderdag 01 maart 2018 van 09.15 tot 13.00 uur

Locatie

GC de Zandloper, Kaasmarkt 75, 1780 Wemmel

Prijs

gratis

Extra informatie

Verwante pagina's

Waar leer ik Nederlands?

Naar boven