Home  > Over de provincie  > Beleid en bestuur  > Vlaams karakter  > Info voor bibliotheken  > Voorlezen in de thuistaal

Voorlezen in de thuistaal

Een taalrijke omgeving

Thuis in taal

Steeds meer kinderen in Vlaams-Brabant spreken thuis geen Nederlands. Ook voor deze kinderen is het belangrijk dat hun thuis een taalrijke omgeving is. In een taalrijke omgeving krijgen kinderen veel 'taal' voorgeschoteld. Er wordt met hen gesproken, gelezen, gespeeld, gelachen, gezongen, ... in welke taal dan ook. Op deze manier krijgen kinderen de noodzakelijke vaardigheden mee om taal te verwerven.

Het project ‘Thuis in taal’ wil ouders helpen bij het ontwikkelen van een taalrijke omgeving, ook in de thuistaal. Het biedt hen de kans om in hun eigen taal voor te lezen. Zo stimuleren ze ook de Nederlandse taalverwerving van hun kinderen.

Koffertjes, workshops en voorleesmomenten

In 2016 werden voor 5 bibliotheken (Halle, Vilvoorde, Leuven, Diest en Tienen) anderstalige voorleeskoffertjes samengesteld. Elk koffertje bevat een aantal voorleesboekjes in één van de 13 geselecteerde thuistalen, enkele woordeloze prentenboeken, een liedjesboek, de dvd "Met een boekje op de schoot" en een meertalige brochure met tips over voorlezen. De Nederlandstalige versie van de brochure kan je hieronder raadplegen.

De deelnemende bibliotheken organiseren ook voorleesworkshops voor ouders en meertalige voorleesmomenten voor kinderen (in een vreemde taal en het Nederlands).

In 2017 nemen 4 nieuwe bibliotheken (Beersel, Liedekerke, Ternat en Machelen) deel aan het project.

Waar vind ik meer- of anderstalige boekjes?

Wil je zelf met meer- of anderstalige boekjes aan de slag, neem dan zeker eens een kijkje in deze lijst met websites. In dit document worden een aantal websites opgesomd die tijdens het project geraadpleegd werden.

Thuis in taal: websites met anders- of meertalige boeken [PDF, 1 blz, 311,88 KB]

Extra informatie

Contact

Verwante pagina's

Vlaams karakter

Publicaties

Documenten

Thuis in taal: brochure [PDF, 5 blz, 281,84 KB]

Nieuws

Boekenstoet zoekt trekkers

Voor het voorleesproject "Boekenstoet" zoeken we vrijwilligers die bij anderstalige of taalzwakke kinderen voorlezen en met deze kinderen deelnemen aan verschillende activiteiten.

Alle nieuwsberichten

Naar boven