Wapen je tuinbodem tegen uitdroging

Voorkom onbedekte grond in je tuin. Een bedekte grond zorgt voor minder onkruid, houdt beter water vast en geeft meer voeding aan je planten. 

Snel naar

Waarom je bodem bedekken?

Onbedekte grond droogt sneller uit en verliest zijn goede structuur. Hierdoor krijgen planten niet langer de nodige voedingsstoffen en vocht binnen. Vooral planten met ondiepe wortels ondervinden snel last van de droogte.

Leer van de natuur

Zag je al hoe het bos minder last heeft van droogte of wateroverlast?  De combinatie van verschillende worteldieptes en een actieve mulchlaag zorgen er voor een gezond bodemleven, zodat het hemelwater er overal goed kan infiltreren. Dit kan je ook nabootsen in je eigen tuin: met een gelaagde opbouw van planten en door je bodem bedekt te houden, zorg je ook daar voor een goede hemelwaterinfiltratie (= een langzame opname van het regenwater door de grond) en bescherming tegen droogte. 

Waarmee je bodem bedekken?

Voordelen

  • Minder groei van ongewenste kruiden, en dus minder wieden
  • Minder gieten tijdens droge perioden
  • Een gezond bodemleven zorgt voor gezonde planten, omdat er meer voeding is voor de planten en ook minder kans op ziektes. 

Meer weten over hoe je tuin tegen droogte te beschermen?

Inge vroeg het Steunpunt Tuinen hoe ze de planten in haar tuin best giet tijdens lange perioden van droogte. Lees het advies van het Steunpunt Tuinen.

Lange droge periodes en periodes van korte hevige wisselen elkaar alsmaar meer af. Hoe maak je je tuin bestand tegen de klimaatverandering? Lees het advies van het Steunpunt Tuinen.

Vang het regenwater op waar het neervalt. Wat denk je van een moeraszone, wadi, poel of vijver? Koester het regenwater in je tuin.

Ook een tuinvraag?

Elke werkdag van 8:30 tot 17:00 uur.

levedetuin [at] vlaamsbrabant.be

Antwoord binnen 2 werkdagen.

Gepubliceerd op

3 augustus 2020