Waarom je best niet overdrijft met schoffelen

Je schoffelt je suf en vraagt je af vanwaar dat onkruid in je tuin blijft komen? Jammer, maar helaas: schoffelen doet schoffelen. Beter dan schoffelen is mulchen. En je houdt nog tijd over ook om van je tuin te genieten. De do's and don'ts van het schoffelen.

Snel naar

Pioniersplanten zijn gek op geschoffelde grond

Schoffelen verstoort jouw tuinbodem

Door te schoffelen maak je de bovenste centimeters van je bodem los en meng je de bovenste grondlagen. Gevolg?

  • Je creëert een ideaal zaaibed voor de pioniersplanten uit het vorige punt.
  • Zaden uit de bodem komen naar boven en kiemen.
  • Je graaft het bodemleven onder zodat het uitsterft en je bodem niet de kans krijgt om een gezonde structuur te ontwikkelen.
  • De losgemaakte grond droogt sterker uit en spoelt bij regenweer gemakkelijk weg (erosie).

Je tuinbodem droogt uit

Je tuinbodem bevat ultrafijne kanaaltjes. Ze zorgen ervoor dat regenwater in de bodem dringt. Maar door hun kleine diameter kunnen ze ook water uit diepere lagen naar boven trekken. Dat heet capillariteit. Wat gebeurt er als je schoffelt?

  1. Je breekt de kanaaltjes in de bovenste grondlagen af en verstoort de waterhuishouding.
  2. Zowel het indringen van regenwater als het optrekken van grondwater lukt nu  minder goed.
  3. Je tuinbodem droogt uit en je planten lijden dorst.

Je beschadigt de wortels van gewenste planten

Je schoffelt je nieuwe aanplant weg

Heb je pas gezaaid of geplant in je tuin? Wees dan nog voorzichtiger als je schoffelt. Het verschil tussen je nieuwe aanplant en het ongewenste kruid is niet altijd even duidelijk. Dus, voor je er erg in hebt, schoffel je de pas geplante of gezaaide planten weg.

Mulchen helpt wél tegen ongewenst kruid

Wat doe je als schoffelen niet mag? 'Mulchen' is het antwoord. Anders gezegd, je bedekt de bodem tussen je planten met een laag van 5 tot 10 cm gemaaid gras, houtsnippers … Koop je mulch in de handel? Let dan op dat er geen schors bij zit, want dat werkt verzurend. Houtsnippers kunnen zowel van loofhout als van dennenhout afkomstig zijn, of van oude paletten die gemalen worden.

Waarom mulchen?

  • Het voorkomt dat de zon rechtstreeks aan je bodem kan waardoor die minder snel uitdroogt.
  • Het is goed voor het bodemleven. De kleine diertjes op of in de eerste centimeters van je bodem zorgen voor humus, voedingsstoffen … en zijn belangrijk voor een gezonde ondergrond. Dankzij dit bodemleven blijft je tuinbodem zacht en rul, ideaal voor de waterhuishouding en de wortels van je planten.
  • Ongewenst kruid zit vaak in de mulchlaag geworteld. En dus gemakkelijk met de hand uit te trekken.

Let op! Schoffel de grond niet als je een mulchlaag hebt gelegd. Je vermengt dan aarde en mulch, waardoor je mulchlaag niet meer doet wat ze moet doen.

Wordt je mulchlaag dun? Dat is normaal. Het bodemleven zet de laag langzaam om in voedingsstoffen voor de planten, zodat ze langzaam slinkt. Je zal de laag dus af en toe moeten herhalen.

Wil je graag meer tuintips?

Elke werkdag van 8:30 tot 17:00 uur.

levedetuin [at] vlaamsbrabant.be

Antwoord binnen 2 werkdagen.

Gepubliceerd op

20 mei 2021